Srbija poklonila Crnoj Gori softver za zatvore

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se u Beogradu na marginama Međunarodne konferencije "Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Evrope" sa ministrom pravde Crne Gore Zoranom Pažinom, sa kojim je razgovarala o saradnji dva ministarstva, kao i evrointegracijama ove dve države.

Kuburovićeva i Pažin su se usaglasili da su odnosi dva ministarstva i pravosudnih organa dve države dobri i ukazali da je potrebna još jača razmena iskustava u oblasti pravosuđa, posebno imajući u vidu da i jedna i druga država teže punopravnom članstvu u evropskoj zajednici.

U skladu sa tim, dva ministra pravde razgovarali su o funkcionisanju pravosudnih profesija, kao i o razvoju e-pravosuđa, a posebno su se osvrnuli na ustavne promene, koje su trenutno aktuelne u obe države.

Tokom bilateralnog susreta ministri pravde su potpisali Protokol o ustupanju "Source code" programa SAPA Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore, koji je Ministarstvo pravde Republike Srbije poklonilo Ministarstvu pravde Crne Gore. 

SAPA je softver koji funkcioniše 24 časa, 7 dana u nedelji, a omogućava uvođenje jedinstvenih standarda u načinu rada ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, praćenje relevantnih podataka vezanih za lica lišena slobode, poboljšanje efikasnosti kazneno popravnog sistema, kao i direktnu analizu podataka i kontrolu rada svih ustanova u Upravi.

Ministar Pažin zahvalio se Ministarstvu pravde Republike Srbije na ustupljenom softveru, navodeći da je to od velikog značaja za bolje funkcionisanje zatvora u toj zemlji.

broj komentara 0 pošalji komentar