Čega sve ima u pošiljkama – zmije, pauci, kokain u dečjim cipelama...

Od početka godine Pošta Srbije imala je oko 10 miliona pošiljaka. I - čega sve tu nema!

Po podacima Carine, količina ocarinjenih pošiljaka u Pošti u Beogradu poraste za 10 odsto svake godine.

Kokain iz Brazila i Perua, upakovan u dečje cipele i kreme za lice. Ista droga u tečnom stanju kamuflirana u suvo voće.

Seme indijske konoplje, skriveno u ce-de-ovima iz Evrope. Lekovi, kovani novac, pa čak i egzotične životinje. Sve su to u pošiljlkama nalazili naši carinici, a u jednom paketu čak i prepariranu glavu i šape zaštićene vrste američkog aligatora. U Pošti su imali slično iskustvo – pronašli su zmiju.

Bojana Nikolić, direktor Funkcija usluga Pošte Srbije kaže da je opštim uslovima dozvoljen prenos pijavica, pčela i svilenih buba u okviru poštanskih pošiljaka.

"Pronađena je životinja koja je bila zabranjena, kontaktirali smo naše nadležno ministarstvo, koje je zatim sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje dalje odreagovala", rekla je ona.

Između ostalog, u pošiljkama su, kako kaže, pronalazili kao zabranjen sadržaj i rezani duvan, novac, koji se takođe ne šalje kroz poštanske pošiljke.

Poštom je zabranjeno i slanje opasnih materija, oružja, plemenitih metala, dragog kamenja...

Po novom Zakonu o poštanskim uslugama, koji će početi da se primenjuje za tri dana, šalterski službenici i kuriri tražiće od pošiljaoca ličnu kartu na uvid, a moći će i da otvore sumnjive pakete.

"Pošiljalac koji koristi, koji pošalje u okviru poštanske pošiljke nedozvoljeni sadržaj biće kažnjen sa iznosom od 20.000 dinara", rekla je Nikolićeva.

U Pošti kažu - ne nailaze često na nedozvoljene sadržaje, ali kada se to desi, obaveštavaju Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, koje u zavisnosti od vrste robe prosleđuje slučaj nadležnom organu.

Na carini se otvaraju svi paketi sa robom koja podleže carinskoj kontroli ili naplati dažbina. Ako se otkrije nešto nedozvoljeno, pošiljka se privremeno zadržava. Od početka godine Pošta Srbije imala je oko 10 miliona pošiljaka.

Po podacima Carine, količina ocarinjenih pošiljaka u Pošti u Beogradu poraste za 10 odsto svake godine.

broj komentara 0 pošalji komentar