"Uočen si" – novi trend među tinejdžerima, da li su svesni rizika

"Spotted" – društvenim mrežama širi se novi trend među mladima koji je zabrinuo i roditelje i stručnjake, dok tinejdžeri odgovaraju: "Dižete paniku bez potrebe." Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ističe da je problem u uznemiravanju privatnosti i činjenici da neko fotografiše maloletnike bez dozvole njihovih roditelja.

"Spotted" ("Uočen si") trend je među tinejdžerima koji slikaju jedni druge, slike se objavljuju na Instagram grupi, a onaj ko prepozna osobu sa slike taguje je i tako otkriva njen identitet.

Tatjana Matić je, gostujući u "Beogradskoj hronici", navela da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu dobio dve prijave u vezi sa postojanjem ove grupe sa fotografijama koje se dele preko te društvene mreže, ali da nije bilo zloupotrebe.

"Građani iz Zrenjanina i Šapca su nas upozorili da se pojavila ta društvena grupa, da oni šeruju fotografije, da onda se tu komentariše gde je, kada i ko viđen, šta je nosio, u koju školu ide i onda svako ko je deo te grupe daje neki komentar o osobi koja se nalazi na fotografiji", objasnila je Matićeva.

Naglasila je da je sve krenulo bezazleno iz potrebe da se neko nekome udvara pa kako bi saznao kuda se kreće, ali da to može da preraste u uznemiravanje i zloupotrebu fotografija.

Dodala je i da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu za dve godine svog rada shvatio da sve što počinje bezazleno na društvenim mrežama može za decu nekada da se završi vrlo tragično, jer oni nisu svesni uvek opasnosti i zato je neophodno da odrasli budu oprezni.

"Naravno, postoji i ta druga strana istine gde je to za njih samo još jedna igra u nizu", rekla je Matićeva i dodala da smo imali već neke opasne igre kao što je bio "Plavi kit" i da ih se više i ne sećamo, pa će tako i ovo brzo biti zaboravljeno.

"U međuvremenu moramo biti svi oprezni da ne bismo imali žrtve ovakvih igara", naglasila je Matićeva.

Objasnila je da se radi o grupi koja postoji na Instagramu i da ta grupa sama po sebi ne mora značiti da je opasna.

"U konkretnom ovom slučaju problem je u uznemiravanju privatnosti i činjenici da neko fotografiše maloletnike bez dozvole njihovih roditelja i to je već veliki rizik da će biti zloupotrebljene fotografije", istakla je Matićeva i dodala da su to sve elementi krivičnog dela i da se na osnovu toga može podneti privatna tužba.

Naglasila je da niko nema prava da vas fotografiše i snima dok vi radite nešto ukoliko se vi sa tim niste saglasili, a posebno kada su u pitanju maloletnici.

Čak 90 odsto dece od 15 do 17 godina ima profile na mrežama 

Navela je da statistika pokazuje da su devojčice najčešće žrtve zloupotreba bilo da su u pitanju društvene mreže ili internet.

"Podjednak je procenat interesovanja i dečaka i devojčica, s tim što statistika govori da su u nekim najgorim slučajevima zloupotreba, kao što je trgovina ljudima ili pedofilija, devojčice više bile žrtve", objasnila je Matićeva.

Dodala je da su deca u Srbiji u samom vrhu po korišćenju društvenih mreža, pokazuju istraživanja "EU kids onlajn".

"Od 15 do 17 godina preko 90 odsto njih ima profile na društvenim mrežama, a u uzrastu od devet do 11 godina čak 41 odsto", dodala je Matićeva.

Ukazala je su deca od devet do 11 godina mala, kao i da oni u Nacionalnom kontakt centru savetuju roditelje da razgovaraju sa decom i odlože otvaranje profila bar do granice od 12-13 godina.

"Oni zaista nisu zreli i nisu svesni opasnosti... Savet roditeljima je da ozbiljno shvate i društvene mreže i ono što nudi internet i da postoje mnogobrojne prednosti, ali moramo biti obazrivi kada su u pitanju rizici", rekla je Matićeva.

Dodala je da su deca sve svesnija opasnosti i rizika, kao i da su za dve godine obišli preko 83 grada i više od 11.000 dece učestvovalo je u edukacijama.

"Ključ je edukaciji i prevenciji i kao i uvek, kada smo mi bili mladi, moramo pričati sa njima uvek i o svemu", rekla je Matićeva.

Podsetila je da je broj Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu 19833 i da svi građani koji imaju nedoumicu ili hoće da prijave neki slučaj zloupotreba ili zlostavljanja putem interneta mogu besplatno da se jave.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 06. nov 2019, 08:38) - Боки [neregistrovani]

Ма...

Просечним тинејџерима штагод даш у руке, они ће то претворити у проблем, за себе или неког другог.

(utorak, 05. nov 2019, 19:51) - Sara [neregistrovani]

"Уочен си" – нови тренд међу тинејџерима, да ли су свесни ризика

Kamere na telefonima su suluda ideja, privatnost je izgleda rastegljiv pojam