Kako podstaći duh dobročinstva u Srbiji

"Zajedno za snažnije zajednice" slogan je druge Nacionalne konferencije o filantropiji. Uz podsećanje na dugu tradiciju dobročinstva u Srbiji, predstavljeni su i prvi rezultati rada Saveta za filantropiju, koji je osnovala Vlada Srbije prošle godine.

Neoporezivi deo za stipendije i kredite učenika i studenata uskoro bi trebalo da bude povećan na 30.000 dinara, sa nepunih 12.000 dinara. To će donatorima olakšati da izdvoje više sredstava i stipendiraju više talentovanih đaka i studenata.

"Sa nestrpljenjem očekujemo dalje aktivnosti, uspehe saveta imajući u vidu i brojna druga pitanja, od olakšica za doniranje viškova hrane preko stvaranja stimulativnog okruženja za davanje pojedinaca. Da vas podsetim da je Srbija jedna od retkih zemalja u okruženju koja još uvek nema nikakav podsticaj za davanja građana", rekla je Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka "Trag Fondacije".

Agendom 2030, 130 država članica UN, među kojima je i Srbija, zavetovale su se da, jezikom UN rečeno, niko neće ostati iza kolone. To znači stvaranje sveta bez siromaštva i gladi.

"Jedna od značajnih aktivnosti je formiranje radne grupe za unapređenje zakonskog okvira za doniranja viška hrane kako bi se poboljšao status najsiromašnijih građana kao i svih ranjivih grupa", izjavila je Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku.

I bez poreskih olakšica, građani Srbije daju u dobrotvorne svrhe – najviše za zdravstvo, za obrazovanje i za siromašne.

"Duh dobročinstva je u osnovi vaše kulture. Vi ste svojim primerom predvodnik u regionu i drago mi je što su danas prisutne kolege iz regiona, koje su došle da uče o tome koliko ste i kako napredovali. Politike moraju da prate tu kulturu. Radujemo se novim inicijativama, poput ove o povećanju neoporezivog dela stipendija", istakla je Šenli Pinčoti, direktorka Kancelarije za demografski i ekonomski razvoj USAID-a.

Za 60 osnovnih škola u Srbiji, u kampanji "Škola dobrih ljudi" povodom nacionalnog dana davanja, prikupljeno je gotovo devet miliona dinara.

broj komentara 0 pošalji komentar