Husein-pašina kuća – ruševina sa oslikanom tavanicom

Husein-pašina kuća u Vranju izgrađena je u 19. veku, a poslednjih decenija to je kuća porodice Rašić. U njoj niko ne živi, oronula je, a Rašići traže rešenje – ili da se ukine stepen zaštite, pa da je sruše, ili da je država preuzme, uz nadoknadu. U Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu kažu da je kuća prepoznata kao objekat sa spomeničkim svojstvima, a nije stavljena pod zaštitu.

Samo još fotografije svedoče o arhitekturi nekadašnje Husein-pašine kuće. Poslednju deceniju ubrzano propada, od balkona i sprata ostao je deo. U dvorištu su, na stazi kojom Rašići prolaze do kuće u kojoj žive, ostaci crepa i građe.

"Kuća je oronula, posle prve kiše to bude sve namokreno, nakvašeno i kad se osuši, to pada. Mi smo ugroženi, ugrožena je komšinica, komšija iza kuće, mi koji prolazimo ovde, vidite i sami, to je propalo, ove su grede odavde, ja sam to lično izvlačila", kaže", kaže Suzana Rašić iz Vranja.

Pre desetak godina, kaže Suzana Rašić, nisu mogli da odvoje 72.000 evra da renoviraju kuću po projektu Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Neophodno je bilo da zadrže isti stil gradnje, sačuvaju je kao celinu. Pokušali su i da je prodaju, bez uspeha.

"Mi tražimo od države ili da uzme komplet kuću, normalno uz neku nadoknadu, to kako ide, ili da nam dozvoli da sami srušimo, da skinu to, da nije pod zaštitom države", kaže Suzana Rašić iz Vranja.

Zavod za zaštitu spomenika kulture prepoznaje Husein-pašinu kuću kao objekat sa spomeničkim svojstvima.

"Do sada nije utvrđena za nepokretno kulturno dobro i trenutno ne uživa status dobra pod zaštitom, sam Zavod je u prethodnom periodu vršio rekognosciranje samog objekta i ukazivao na njegovo veoma teško stanje, naime, objekat je u priličnoj meri devastiran i to u dodatnoj meri još više otežava postupak za inicijativu i stavljanje pod zaštitu", kaže Miloš Dragićević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš.

Rašićeva, bivša Husein-pašina kuća, bila je primer starovaroške kulture. Sada je ruševina sa i dalje oslikanom tavanicom.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 06. nov 2019, 12:00) - Goran [neregistrovani]

tuzno

Ljudi moji, kako vam ne dodije da budete slepi kod ociju. Ne smeta vam sto takvo blago propada, ne smeta vam ta rusevina pored vas. Da covek poludi od muke kad vidi takvu nezaintersovanost.

(sreda, 06. nov 2019, 11:55) - rssi [neregistrovani]

Kako kažu Kinezi

... ne gleda se da li je mačka crna ili bela nego da li lovi miševe ili ne.

Za obnovu je potreban novac. Da li će ga dati naša država, EU, Rusija, ... nije važno. Važno je da se obnovi i stavi u funkciju.
Da se neko obrati na Tursku, verujem, da bi oni dali novac.
Potrebne su samo ideje. A probati ništa ne košta.

(sreda, 06. nov 2019, 11:10) - Горан [neregistrovani]

Новац

А, што не би дали Руси, зашто ЕУ? Када већ хрлите Русима, нека они плаћају, бар нешто.

(sreda, 06. nov 2019, 10:24) - anonymous [neregistrovani]

Istorijski spomenik

Ma to je istorijski spomenik! Kakvi su to izgovori zar ne bi trebalo bar EU da da novac da bi se renovirane takve stvari? Kako zavod kulture ne može to da popravi? Kakva šteta. To bi bilo lepo i za turiste da vide.