Srpski studenti dočekali premijerku u Šangaju, dobili poziv da se vrate

Premijerka Srbije Ana Brnabić održala je u Kini predavanje studentima Đaotong univerziteta među kojima je bila i grupa srpskih studenata koji studiraju na drugom po značaju šangajskom univerzitetu.

Ana Brnabić je na predavanju govorila o odnosima Srbije i Kine, srpskoj ekonomiji, izazovima sa kojima se trenutno suočava i težnjama da postane lider u inovacionim tehnologijama.

Lekcija o Srbiji pažljivo se slušala na Univerzitetu koji školuje studente više od veka. Čak i među grupom sa predznanjem iz te oblasti.

Premijerki su uzvratili lekcijom o studiranju u Kini.

Studenti su objasnili da za studiranje na Đaotong univerzitetu nije neophodno znanje kineskog jezika, već samo engleskog, iako studenti mogu izabrati i studijske programe na kineskom.

Premijerka je istakla da Vlada Srbije mlade želi da vrati u zemlju. Zato je, pored ostalog, firme koje ih zapošljavaju oslobodila plaćanja 70 odsto poreza i doprinosa.

"Pričali smo sa američkim i nemačkim kompanijama koje žele da vrate naše ljdue iz inostranstva jer im trebaju dobri ljudi koji znaju jezike, koji su studirali u inostranstvu i žele da se vrate. Pokušavamo to zajedno da uradimo", istakla je Brnabićeva.

Srpski studenti su poručili da planiraju i jedva čekaju da se vrate u svoju zemlju. Neki neće tako brzo nazad, jer su tek na početku osnovnih studija.

O stilu života različito misle, ali jedinstveno o tome na šta su se najteže navikli.

"Na hranu sam se definitivno najteže navikao, pre svega zato što je ljuta. Nisu začini problem, već ljutina na koju mi nismo navikli", kaže student master programa medija Milan Kuzmanović.

Naglašavaju da su uslovi za studiranje odlični. 

"Sve što je potrebno imate u kampusu, od menze, teretane, biblioteke sa svom digitalizacijom", ističe studentkinja master programa međunarodnih odnosa Katarina Radović.

Na drugom po značaju šangajskom Univerzitetu školuje se dvadesetak naših studenata, na osnovnim i master programima.

broj komentara 0 pošalji komentar