Parovima koji se bore sa neplodnošću potrebne informacije i pomoć psihologa

Svaki šesti par ima problem da dođe do potomstva, a jedna od prepreka je i neinformisanost. Zato je počeo da radi besplatan nacionalni broj za informacije o vantelesnoj oplodnji, a parovima će biti omogućena i besplatna psihološka pomoć.

Počeo je da radi besplatan nacionalni broj za informacije o vantelesnoj oplodnji.

Svi kojima je potreban savet, informacija o procesu vantelesne oplodnje, procedurama lečenja, neophodnim dokumentima, i drugim pitanjima mogu da dobiju odgovor pozivom na 0800-333-030 radnim danom od 09 do 20 časova.

Sandra Jovanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" rekla je da su juče primili više od 100 poziva, što je pokazatelj da su ljudima potrebne informacije.

Pokretanje ovog broja i savetovališta za vantelesnu oplodnju pri domovima zdravlja, što se očekuje, deo je projekta tog udruenja, Ministarstva zdravlja i Fondacije "Nije svejedno".

Informacije će parovima biti dostupne i u psihološkim savetovalištima za parove, odnosno savetovalištima pri domovima zdravlja, a tamo će se deliti i vodiči za vantelesnu oplodnju.

Juče je potpisan protokol o saradnji sa psihijatrijskom ustanovom "Laza Lazarević".

"Psihološka podrška je najbitnija jer se ljudi teško nose sa neuspehom", poručila je Jovanovićeva.

Pomaka ima i na drugim poljima, država finansira tri pokušaja veštačke oplodnje kod žena do 42 godine, a lokalne samouprave se takođe uključuju i finansiraju i četvrti pokušaj.

broj komentara 0 pošalji komentar