Krune na rekama - prilika za novu turističku ponudu

Međunarodna konferencija "Krune na rekama", podržana od strane Višegradskog fonda održava se u kuli Nebojši, u Donjem gradu Beogradske tvrđave.

U direktnom uključenju u jutarnji program Uhvati dan, Ana Rajlić iz JP "Beogradska tvrđava" rekla je da je svrha ovih konferencija razmena iskustava predstavnika četiri tvrđave "Višegradske grupe" – zamka Sandomerž (Poljska), zamka u Bratislavi (Slovačka), Budimske (Mađarska) i Beogradske tvrđave.

Takođe, kako je rekla, konferencije služe i za informisanje šire javnosti o stvaranju nove turističke ponude - obilaska tvrđava u okviru jedinstvenog programa, koji bi privukao turiste. 

Na Dunavu u Srbiji ima ukupno sedam tvrđava i o njihovom značaju na konferenciji govori doktor Vidoje Golubović.

Ana Rajlić kaže da je konačni cilj zapravo stvaranje jedinstvene turističke rute koja bi privukla posetioce iz Evrope i azijskih zemalja.

U tom smislu, priprema se jedinstvena brošura za sve ove tvrđave, kao i jedinstveni veb-sajt i mnoge druge stvari koje su trenutno na nivou ideje i upravo tome treba da doprinesu ove konferencije.

Beogradska konferencija je prva od četiri koje će biti održane do kraja godine u svim ovim zemljama.

U poređenju sa ostale tri tvrđave, u Mađarskoj, Slovačkoj i Poljskoj, naša tvrđava je svakako najveća i najposećenija, kaže Ana Rajlić.

Prema njenim rečima, partneri iz ostalih zemalja bili su impresionirani onim što su mogli da vide na Beogradskoj tvrđavi – od sedam otvorenih objekata, preko Galerije na otvorenom na Savskom šetalištu i Galerije u Stambol kapiji do zoološkog vrta.

"Tvrđava živi zaista 365 dana u godini. Tu su i najstariji sačuvani ostaci koji potiču čak iz prvog veka, a to je nešto čime drugi tvrđave ne mogu da se pohvale, ali ni veličinom prostora koji zauzimaju - Beogradska tvrđava se, zajedno sa parkom Kalemegdan, prostire na čak 60 hektara", rekla je Ana Rajlić. 

Međunarodoj konferenciji "Krune na rekama" prisustvuju, pored gostiju iz Mađarske, Slovačke i Poljske, i direktorka JP "Beogradska tvrđava" Marija Reljić, pomoćnica ministra kulture i informisanja Republike Srbije Asja Drača Muntean i rukovodilac Sektora za turističke proizvode Turističke organizacije Srbije Ljiljana Čerović.

broj komentara 0 pošalji komentar