Poreska uprava podnela više od 1.000 krivičnih prijava od početka godine

Za prvih deset meseci ove godine, Sektor poreske policije podneo je nadležnim tužilaštvima 1.166 krivičnih prijava protiv 1.579 lica za 1.529 krivičnih dela, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Kako se navodi, izbegnut je porez u iznosu od 13 milijardi dinara, što je za 58,69 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Pribavljena je protivpravna imovinska korist od četiri milijarde dinara za krivična dela: pranje novca, zloupotrebu položaja odgovornog lica i zloupotrebu službenog položaja.

Identifikovano je 87 "fantom" i "peračkih" preduzeća koja predstavljaju glavne generatore sive ekonomije.

Tokom sprovođenja akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana i duvanskih prerađevina i ostalih akciznih proizvoda, Poreska policija je u koordinaciji sa drugim državnim organima podnela 449 krivičnih prijava za nelegalan promet akciznih proizvoda u deset meseci ove godine.

Pritom je oduzeta roba vrednosti oko 110 miliona dinara (11,3 tone rezanog duvana, deset tona duvana u listu, 578.916 paklica cigareta).

Znatno je povećana i količina oduzetog alkohola - 17 puta više nego u istom periodu lane.

Poreska policija je intenzivirala aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije u prometu dobara i usluga reklamiranjem i prodajom preko interneta i privremeno je oduzela robu bez dokumentacije o poreklu vrednosti preko 173,8 miliona dinara, kao što su: žestoko alkoholno piće i odevni predmeti ekskluzivnih svetskih brendova, tehnička roba, kozmetika, navodi se u saopštenju.

Protiv lica od kojih su oduzeti ti predmeti podnete su krivične prijave zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda, nedozvoljenog skladištenja robe i nedozvoljene trgovine.

broj komentara 0 pošalji komentar