Najbolja mlada naučnica radi na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu

Naučna saradnica na Katedri za biotehnologiju i farmaceutsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta Novi Sad dr Aleksandra Cvetanović, dobitnica je ovogodišnje prestižne nagrade Danubius Young Scientist Award za najboljeg mladog naučnika iz Srbije.

Titula najboljeg mladog naučnika Srbije za 2019. pripala je  dr Aleksandri Cvetanović na osnovu kvaliteta njenog dosadašnjeg naučnog rada, merenog kroz broj i kvalitet publikacija, angažovanosti na domaćim i inostranim projektima, ostvarenoj saradnji sa naučnim institucijama širom sveta, kao i na osnovu doprinosa koje njeno istraživanje pruža Dunavskom regionu, navedeno je u saopštenju Tehnološkog fakulteta.

Cvetanovićeva je, kao naučna saradnica angažovana na studijskom programu farmaceutsko inženjerstvo na Tehnološkom fakultetu Novi Sad, a bavi se istraživanjem u oblastima farmakološki aktivnih komponenata prirodnog porekla, ekstrakcije, savremenih ekstrakcionih sistema, kao i biološke aktivnosti prirodnih proizvoda.

Svečana ceremonija uručenja nagrade je održana u Bukureštu u prisustvu velikog broja rektora evropskih Univerziteta, predstavnika Federalnog Ministarstva za nauku istraživanja i ekonomiju Austrije, kao i koordinatora za obrazovanje u okviru Dunavske strategije iz Brisela, navedeno je u saopštenju.

Cvetanovićeva je izjavila da osvojeno priznanje "predstavlja dodatni podstrek za buduća dostignuća, ali i snažnu platformu za uspostavljanje čvrstih odnosa sa mladim naučnim snagama iz Dunavske regije i ovog dela Evrope".

broj komentara 0 pošalji komentar