Zoran zbog jednog papira iz Skoplja nije mogao da dobije penziju, RTS mu je pomogao

Zoran Jačimović ima pravo na penziju, koju je odavno zaradio, ali jedva preživljava od socijalne pomoći. Oko deset godina radio je u Makedoniji, ali potvrdu o radnom stažu iz Skoplja ni Zoran ni PIO fond u Srbiji već godinama ne mogu da dobiju. RTS je u tome uspeo.

Zoran Jačimović živi u poslednjoj, trošnoj kući u Crepaji. Ustupljena mu je kako bi tu prezimio.

Zoran ima dvojno državljanstvo – srpsko i makedonsko. Petnaest godina živeo je u Skoplju i tamo radio skoro deceniju.

Kada su mu supruga i ćerka poginule u saobraćajnoj nesreći vratio se za Beograd.

Ovde se ponovo zaposlio, ali se povredio na radu i jedva preživeo.

Danas ima 65 godina i živi od socijalne pomoći. Ima pravo na penziju, ali je ne dobija jer iz penzionog fonda Skoplje već više od godinu dana ne dostavljaju obrazac o njegovom radnom stažu. Bez tog staža Zoran nema prava na penziju.

"To što se meni događa je kršenje međunarodnog dogovora dve države. Ja imam staža, a živim od socijalne pomoći od 10.200 dinara. Ne mogu lekove da kupim, a kamoli nešto više", rekao je Zoran.

Iz Fonda PIO u Pančevu, kako je Zoranu rečeno, deset puta su poslali zahtev Fondu u Skoplju da im dostave obrazac MK-SRB 205.

Jugoslavija i Makedonija su potpisnice Međunarodnog sporazuma o priznavanju radnog staža. Imena republika su se promenila, ali je sporazum ostao.

Upravo zato međunarodno pravo moralo bi da garantuje Zoranu Jačimoviću da će dobiti potvrdu o radnom stažu iz Skoplja.

"Sa republikama sa kojima postoje međunarodni sporazumi, a između Srbije i Severne Makedonije postoji, faktički naš PIO fond treba da bude servis građanima. Po zvaničnim statistikama, taj postupak može trajati šest meseci, a u malim procentima i više godina. Ovde je očigledno veoma dug period", navodi advokat Ivan Stanikić.

Kad od 10.000 mora da se štedi 

Problem je i to što umesto penzije Zoran Jačimović dobija samo socijalnu pomoć – 10.000 dinara mesečno. Kako na pomoć ima pravo devet meseci, on i od tih nedovoljnih 10.000 dinara štedi novac za dane kada nema nikakva primanja.

Penzioni fond Srbije poslao je desetak zahteva u Skoplje. Zoran im se obraćao bar isto toliko puta. Pisao je i amabasadi, Vladi Severne Makedonije. RTS je Skoplju poslao jedan zahev – i dobio obrazac.

"Ovaj papir sam čekao od 11. aprila prošle godine", rekao je Zoran, nakon što je od RTS-a dobio obrazac.

Iz Fonda PIO nam je potvrđeno da su uradili rešenje o Zoranovom penzionisanju. Uskoro će mu ga dostaviti.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 21. nov 2019, 10:54) - anonymousTutisa [neregistrovani]

Zalosno

Zalosna prica vaseg sagovornika i suze u ociju nemam komentar.

(sreda, 20. nov 2019, 14:16) - FORum LIvii [neregistrovani]

nije takav samo Balkan

Slicna je situacija i sa drugim drzavama kada treba povezati radni staz.
Iako postiji medjudrzavni sporazum izmedju Srbije i Italije , potvrda o radnom stazu iz Beograda u Italiju putuje DVE GODINE !
Iako smo proveravali u PIO fondu da je potvrda uredno poslata na zahtev italijanske sluzbe , italijanska birokratija radi brzinom puza.

(sreda, 20. nov 2019, 13:10) - anonymous [neregistrovani]

Balkan

Lepa prica.
Uzivaj u penziji Zorane.Dovoljno si se mucio.