Vučić na prezentaciji helikoptera: Srbija ovo nikada nije imala

Prezentacija novih helikoptera Mi-35M, H-145M i Mi-17 kojima je opremljena Vojska Srbije održana je na aerodromu "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici. Kada se pogleda kako mašine izgledaju, jasno je zašto za njih kažu da su "strah i trepet", rekao je na predstavljanju letelica predsednik Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je na prezentaciji istakao da "Srbija ovo nikada nije imala" i ocenio da se radi o najmodernijim evropskim i ruskim helikopterima – od kojih su novi Mi-35M za Vojsku Srbije stigli na aerodrom u Batajnici drugog decembra, pre nego što najavljeno tokom obilaska fabrike tog helikoptera u Rostovu na Donu.

"Kada pogledate kako mašine izgledaju, jasno vam je zašto za njih kažu da su strah i trepet i zašto ih neki nazivaju 'đavoljim kočijama'. Za nas su oni čuvari naše zemlje i neba. Srećni smo i ponosni što se nalaze u našoj zemlji", istakao je Vučić.

Istakao je da su nabavljeni najmoderniji jurišni helikopteri Mi-35M za koje kažu da teško da imaju premca u svetu. Zahvalio je ruskim prijateljima koji pomažu da se helikopteri sklope.

Kako je rekao, poslednji od helikoptera H-145 su stigli pre nekoliko dana.

Istakao je helikopteri Mi-17 nose vedra vode da bi moglo da se interveniše u slučaju požara.

Čestitao je vojsci i građanima, i rekao da "naši vojnici ne žive samo za platu, već i za svoju zemlju, i za ono sa čim i u čemu rade".

Predsednik je ukazao da je nabavka helikoptera bila moguća zato što je rešeno pitanje javnih finansija, zahvaljujući teškim reformama.

Vučića su sa karakteristikama četiri nova helikoptera Mi-35M upoznali načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i predstavnici Ministarstva odbrane i vojske.

Prezentaciji helikoptera prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

"Dobili značajne popuste od Rusa za helikoptere"

Srbija je dobila značajne popuste od Rusije za nabavku novih helikoptera Mi-35 i Mi-17, izjavio je predsednik odgovarajući na pitanje novinara koliko košta nabavka četiri helikoptera.

"O ugovoru se ne govori. Dobili smo značajne popuste od ruske strane za nabavku. Reč je o više od deset miliona, a manje od 20 miliona, ne može da bude velika razlika, dobili smo veoma povoljne cene. Hvala našim ruskim prijateljima", rekao je Vučić.

Dodao je da govori o cenama po jednom helikopteru, kao i da je nabavljeno četiri helikoptera Mi-35 i tri nova Mi-17, pored već dva nabavljena Mi-17.

Vučić je podsetio da je Srbija od "Erbasa" kupila ukupno devet helikoptera H-145 za vojsku i policiju, i da oni koštaju 11, 12 ili 13 miliona evra, u zavisnosti od toga da li se računa porez ili ne.

Na pitanje novinara da li odluka da se stane sa nabavkom novog oružja posledica pritiska zbog vojne saradnje sa Rusijom, predsednik je poručio da je to odluka Srbije, kao i uvek, i odbacio navode da je to posledica pritisaka zbog saradnje sa Rusijom.

"Kad dobijete upozorenje od Amerikanaca, onda kažete 'dobro, polako'... Ali mi ćemo i dalje da gledamo da naša vojska bude najsnažnija. Ali to nije jedina stvar... imate i finansije", rekao je Vučić.

"Srbija neće proizvoditi rakete sa Rusima"

Srbija će u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama sarađivati sa Rusijom u proizvodnji vojne tehnike, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidi, izjavio je predsednik.

Povodom navoda medija da će Rusija i Srbija u budućnosti zajedno proizvoditi rakete, oklopna vozila, municiju i teške vojne kamione, a da se razmatra i saradnja na izgradnji složenijih borbenih sistema, Vučić je odgovorio da ne može da potvrdi takve informacije.

"Ne mogu da potvrdim to, pošto mnogi vole da se igraju različitim informacijama, a ja ne mogu tako neodgovorno da se ponašam. Rekao sam da ćemo nabaviti helikoptere Mi-35 i oni su stigli. Moja davna inicijativa bila je da uspostavimo saradnju u proizvodnji kamiona, upravo zbog dobrih oklopa i nezavisnog vešanja koje ruski Kamaz odlično proizvodi, ali to nije realno i u narednih nekoliko godina ne možemo da budemo na nivou Rusa u tom pogledu", objasnio je predsednik.

A što se tiče toga da ćemo nabaviti rakete "s-milion", pozvao je na realniji pristup:

"U skladu sa našim mogućnostima i potrebama države uključivaćemo se u proizvodnju raketa, ali u ovom trenutku takve mogućnosti i potrebe ne vidimo", rekao je Vučić.

broj komentara 23 pošalji komentar
(nedelja, 08. dec 2019, 00:49) - anonymous [neregistrovani]

naoruzavanje

Trebamo se naoruzavati konstantno sa PVO sistemima, raketama, tenkovima i avionima. A sami praviti haubice, oklopnjake, puske itd. Potencijalni agresor je stotinu puta jaci i moramo u svakom trenutku imati snagu nanijeti im dovoljnu stetu koja bi ih odvratila od agresije.

(subota, 07. dec 2019, 23:18) - Tihomir [neregistrovani]

@Piloti

Prike,a od kuda da nabavimo pilote,mozda iz Rusije?Srbija ima dovoljno pilota.Zezas,nije ti neka sala.

(subota, 07. dec 2019, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

Ne samo Srbija

Ne samo Srbija. I ondasnja Jugoslavija tj. JNA je za svog postojanja imala samo lake helikoptere tipa Gazela. Mislim da je JNA pregovarala o kupovini Mi-24 sa SSSR-om ali do kupovine nikada nije doslo.
Bilo kako bilo, ovo je veliki napredak za VS, nadam se da se nece ostati na 4. helikoptera, da ce se u buducnosti nabaviti bar jos 8. helikoptera Mi-35M cime cemo imati eskadrilu jurisnih helikoptera.

(subota, 07. dec 2019, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

О чему ви?

Па, пилоти су већ прошли обуку, и они ће преносити знање... О каквој набавци пилота говорите?

(subota, 07. dec 2019, 22:49) - anonymous [neregistrovani]

...........

Imali smo snaznu vojsku i ranije pa znamo kako se sve zavrsilo. Mozda je vaznije da od snazne vojske imamo mocnog prijatelja.

(subota, 07. dec 2019, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

Samo sanjajte

Nista od NATO pakta.Ipak su nam decu ubijali.Ti sam idi ako hoces.Srbija nikada nece sa zlikovcima u savez.Ne cveta cvece ni u Vase preduzece.

(subota, 07. dec 2019, 20:59) - Svetla tama! [neregistrovani]

Ako ikada uđemo u EU,

moraćemo i u NATO,koji diktira naoružanje članica EU!-Pa,Jovo - nanovo!

(subota, 07. dec 2019, 19:52) - anonymous [neregistrovani]

piloti

Sad jos samo da nabavimo pilote koji ce te helikoptere da koriste i
imacemo pravu
vojsku... Bravo Srbija!

(subota, 07. dec 2019, 18:09) - Dejan [neregistrovani]

Ivan

Srbija konaco ima pravu vojsku i sigurno nebo iznad nas. Svaka cast bravo.

(subota, 07. dec 2019, 17:49) - anonymous [neregistrovani]

Под хитни....

...увести обавезно служење војске, као што је раније било- не "викенд" војници. Сад је у моди да младићи иду у шуму и играју се војника са неким пушкама на куглице- права зараза и бизнис са запада. А војска ће ову данашњу "фацебук" младеж опаметити и направити од њих озбиљне људе.