Kako to moguća gradnja žičare ugrožava Beogradsku tvrđavu

Beogradska tvrđava je simbol Beograda, spomenik od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i omiljeno šetalište, ali nedavno se našla na listi 14 lokaliteta evropskog kulturnog nasleđa koji su u užem izboru za program sedam najugroženijih spomenika Starog kontinenta.

Beogradsku tvrđavu su među najugroženije spomenike kandidovali Evropa nostra Srbija i Institut Evropske investicione banke, a njihovi predstavnici kažu da tvrđavi najveća opsanost preti od žičare, čija bi izgradnja drastično ugrozila autentičnost.

"Zakonski nije osnovano da se takav jedan invazivni projekat gradi na ovom prostoru. To su prepoznali stručnjaci, ne samo Srbije, već i Evrope. Sami građani, ovo je omiljeno mesto građana Beograda. Znači, mnogi su se pobunili protiv ovog projekta", rekla je Sneška Kvadvlih Mihailović iz Evrope nostre.

Beogradska tvrđava sa okruženjem dragulj je kulturnog nasleđa cele Evrope, jer svedoči o brojnim civilizacijama koje su naseljavale Balkan od neolita do danas.

Sasvim je jasno šta bi mogli da izgube Beograđani koji sa tvrđave imaju prelep pogled na ušće Save u Dunav.

"Mogli bi da izgube zaštitu autentičnosti i integriteta jednog izuzetnog prostora. To je jedna izuzetna celina, koja je i graditeljska, arheološka, pejzažna... Gotovo sigurno bi se izgubila šansa da se Beogradska tvrđava nađe na listi svetske kulturne baštine", navela je Sneška Kvadvlih Mihailović.

Evropa nostra se više od pedeset godina bori za očuvanje kulturne baštine, pre svega programom "7 najugorženijih", a delegacija stručnjaka te organizacije boravila je nedavno u Beogradu, kako bi analizirala gradnju žičare i opasnost tog projekta za Beogradsku tvrđavu.

Tom prilikom mnogim republičkim institucijama, kao upozorenje, upućen je izveštaj od pedesetak stranica, ali niko za sada nije dao svoje mišenje i odgovor.

U martu sledeće godine Evropa nostra objaviće konačnu listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi. Beogradska tvrđava, nažalost, ima šanse da bude među njima.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 12. dec 2019, 02:31) - anonymous [neregistrovani]

@ Biznismen

Smeta lepa zicara, a nema reakcije na splavove koji su urnisali Savu izmedju mostova i na njihovu bucnu muziku.

(sreda, 11. dec 2019, 22:42) - anonymous [neregistrovani]

Biznismen

I par kafica da otvorimo, a moze i neki shoping centar i savrseno

(sreda, 11. dec 2019, 20:40) - anonymous [neregistrovani]

ZIcara je izuzetno resenje za Beograd!

Odrastao sam na Kalemegdanu. Poznajem ga u prste. Isto kao svi moji drugovi iz kraja koji se slazu sa mnom. Plan za Kalemegdansku zicaru postoji odavno. Svi svetski gradovi je imaju. Taj deo Kalemegdanske tvrdjave se ne bi pokvario njenom izgragnjom, niti bi se ugrozio vidik sa Kalemegdana kojih ima gde god se stane. Naprotiv, vidik sa zicare bi bio izuzetan. Beograd bi dobio veliku turisticku atrakciju, jer bi se sa jedne turisticke destinacije prelazilo na drugi deo grada i time dala veca mogucnost razvoja turizma veoma lako i brzo.
Grupa veoma glasnih politikanata je ispolitizovala ovaj znacajan projekat, napravila veliku galamu podbunila ljude da bi ostvarili svoj cilj. Greska gospodina Vesica je sto dozvoljava da se mesaju u ovaj izvanredan plan za Beograd. Imate podrsku vecine Beogradjana, gospodine Vesicu za sve sto radite i sta ste uradili, Beograd treba da ide napred.

(sreda, 11. dec 2019, 20:33) - Rada [neregistrovani]

Ko

je osnivač Evrope Nostre? Ko su članovi dotičnog dobrovoljnog pevačkog, pardon, arheološkog društva? Koja ih je evropska referentna ustanova proglasila za arbitre ugroženosti spomenika? Akademije umetnosti evropskih zemalja? Najveći arheološki muzeji? Ne bih rekla, izgleda da su samoproglašeni. Ako postoje već pedeset godina, jesu li rekli nešto o šašavoj ideji gradnje staklene piramide u dvorištu Luvra-stilski je isti kontrast kao i žičara sa Kalemegdanom. Ne sećam se. A kad već toliko brinu, šta su rekli o onoj polugoloj albanskoj pevačici koja je snimila spot u polusrušenoj srpskoj crkvi? Zašto odmah, bez razmišljanja bezrezervno prihvatamo sve što nam kaže neki anonimus iz "Evropske Evrope".

(sreda, 11. dec 2019, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

Zicara !!!!!

Ja sam licno protiv te zicare jer bi stetila izgledu Kalemegdana. Razumem ovu gospodu koji bi se rado i jednostavno od Knez Mihajlove sa zicarom brzo prebacile do Usca pa posle kupovine malo po splavovima. Bas mi ih je zao .
Napravite tu zicaru na BW

(sreda, 11. dec 2019, 18:07) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

tvrdjava

Beogradjani i strani turisti bi jos vise voleli Kalemegdansku tvrdjavu kada bi do nje mogli da stignu bez znojenja leti i zasticeni od hladne kosave u jesen i zimu gondolom. Ja bih, uveravam vas, umesto koracanja uzbrdo radije isao gondolom. Narusice izgled tvrdjave? Izgled tvrdjave je knstantno narusavan od strane svih koji su je dogradjivali tokom proteklih dve hiljade godina. Da li treba demontirati tramvajske sine i asfaltni put koji prolaze kraj tvrdjave i narusavaju ambijent, poseci elektricne kablove... Hajde, uozbiljite se. Ako je ovo samo zvaka u sluzbi predizborne kampanje, nece uspeti.