U januaru radna grupa za modalitete pomoći učesnicima rata 1999. godine

Premijerka Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima udruženja rata 1999. godine i predstavnicima Udruženja boraca "Gvozdeni puk Srbija". Na sastanku se razgovaralo o tome kako Vlada može da pomogne učesnicima rata 1999. godine, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Dogovoreno je da vlada polovinom januara sledeće godine formira radnu grupu čiji će mandat biti da se, pre svega, utvrdi tačan spisak lica koji su učestvovali u ratu, te da predloži modalitete za pomoć učesnicima rata.

Radnu grupu činili bi predstavnici udruženja rata, Ministarstva odbrane i Ministarstva pravde, i predstavnici Kabineta predsednika Vlade Srbije, navodi se u saopštenju.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 24. jan 2020, 20:39) - saša [neregistrovani]

ratne dnevnice

Zna li neko,dal su oformili radnu gtupu za isplatu ratnih dnevica?

(subota, 11. jan 2020, 08:40) - Ванче [neregistrovani]

У јануару модалитети помоћи

Држава Србија је једина земља на свету ваљда, која је дигла руке од једног значајног броја људи( ветерана рата). Господо, ви који би сте требали да пишете о недаћама ветерана само зато што су оболели од најтежих болести и што нису у стању ни да раде ни нормално живе, ви ћутите. Требало је да видите колико је тих ветерана било у петак у нишком АТД - у Дошли су да сниме плућа. Скоро сви су имали пратњу неког од чланова породица јер сами не могу да се крећу градом. То су лешеви који чекају свој дан. Приче њихове и њихових чланова породица су страшне , то треба да чујете. У безизлазну ситуацију су дошли јер нису имали пара за редовно лечење. Ви нећете да објавите овакве податке али сами можете да се информишете колико је доктори пулмолог) имају пацијената са најтежом дијагнозом који их посећују у току једног дана. Нека Србија одлаже решење ратних дневница и закона о ветеранима за још који месец и не мора ни да га донесе неће имати ко да га користи. Захваљујем унапред.

(četvrtak, 09. jan 2020, 19:32) - Милета [neregistrovani]

У јануару модалитети за помоћ ветеранима рата 1999

Колико држава Србија води рачуна најбоље сам осетио и данас након што ми је лекар рекао да морам на скенер. Једва су ме тамо немоћног одвели али је потребно да чекам два месеца. Наводно скенери су преоптерећени и један у квару. Не лажите нас више. Без пара сам, без пара су ветерани. Стари, болесни и немоћни.,

(petak, 03. jan 2020, 11:14) - anonymousNikola [neregistrovani]

Pomoc borcima i ucesnicima oruzanih sukoba 1990-1999

Postovana gospodo ovaj narod je toliko zilav i nesalomiv kad je neprijatelj izvana,medjutim ako mu je "neprijatelj" njegov narod odnosno institucije koje ga zamajavaju vec 30 godina onda se tu slabo snalazimo.Kao prvo nesmemo dozvoliti da se delimo na borce po datumima,sto se izgleda namerno radi, vec moramo nastupiti kao jedni mi smo borci veterani oruzanih ili ratnih sukoba ma gde ti sukobi bili.Istina je da su mnogi dali svoje zivote i to je najveca cena, ali mnogi su se razboleli a da nitko nije mrdnuo prstom da im se pomogne(retki su izuzeci) i to je najcrnje.Zakon o ratnim veteranima koji se treba doneti se polako sprema,ne zuri se jer ako se uskoro ne donese nece ga trebati ni donositi jer ce mnogi otici na onaj pravedniji svet, sto bih se mozda donosiocima zakona najvise svidelo.Zasto su borci u drugim novonastalim drzavama ponos tih drzava a mi smo izgleda sramota i najveci teret ovoj drzavi za koju smo se borili.Mi smo izgleda jedina drzava koja nema tacan broj boraca ucesnika, ne znamo koliko imamo rez. oficira neznamo koliko nas je poginulo, ne znamo koliko nas je poginulo u bombardovanju, a kad sve to ne znamo sto bih trebali znati kako onda mozemo praviti zakon i za koga ga pravimo, nista nismo dobili i nicemu se ne nadamo daj boze da sam ja u zabludi pa da me sutra zakon demantuje.

(petak, 03. jan 2020, 08:26) - Миљана [neregistrovani]

У јануару модалитете помоћи ветеранима рата 1999.

Држава Србија је дискриминисала учеснике рата 1999. године на тај начин што је појединцима платила( у то време они су за износ који су добили могли да купе 5000 марака), шта сада поново мути Србија. Прво треба да исплати свима ратне дневнице а потом да утврди и законом регулише остале принадлежности ветеранима. Какву помоћ ја могу да добијем сада после 21 године , болест коју сам зарадио на Косову уништила је моје здравље до те мере да је питање дана докле ћу живети, а читава моја породица је прошла кроз пакао мука поред мене. Не треба држава Србија да никоме помаже да он лакше оде код лекара или на нека снимања то је трербало да учини пре 20 година, она треба да плати дневнице због којих смо је тужили и где смо и по тој линији оштећени јер смо давали адвокату Алексићу по 4000 динара. Држава Србија данас треба да плати ратне дневнице ветеранима рата 1999. и трошкове на име судских тужби. Не треба држава да више брине о мени за то је касно, прекасно. Продавао сам очевину да бих куповао лекове јер сам сматрао да н ије време да умрем у 50 години живота или држава мисли да је све то у реду. Додатно сваком резервном старешини који је имао неки чин треба платити чинове јер је имао већу одговорност на терену. До одласка на ратиште никада нисдам био код лекара што се из картона може закључити. Био сам здрав као дрен, по повратку са ратиштас само неколико месеци потом ја сам се почео разбољевати од овога или онога и за само годину и по био сам руинаа. Па питам људе у овој земљи, да ли ја нисам заслужио ратне дневнице?

(četvrtak, 02. jan 2020, 11:53) - Биљана [neregistrovani]

У јануару ће радна група радити на модалитету помоћи учесницима рата 1999.

Очајна сам била 1999. из стана су одвели мога супруга, дете је остало болесно, били смо без пара. У бомбардовању нато авијације запаљен нам је ауто, оштећена зграда у којој смо становали. Једног дана отишла сам до Дома здравља по лекове када сам се вратила насеље је било бомбардовано дете нисам могла да нађем, а оставила сам га са другом децом испред зграде. Пала сам у несвест Када сам се пробудила у болници речено ми је да је страдало. Нико нам не може платити несрећу коју нам је рат донео. После неколико дана једна жена из сусдства довела ми је дете. Али ја сам преко неких људи јавила мужу на косову шта се десило. када је демобилисан он се вратио у Ниш као леш јер је живео 35 дана у уверењу да је изгубио дете. Сада 21 годину чека да му плате дневнице. Људи, знате ли каква је ово дубина туге и очаја. Муж се разболео од тешке болести и није могао да иде на посао. Сада вегетира. рат нам је уништио животе иако смо још живи.

(četvrtak, 02. jan 2020, 10:40) - Јована [neregistrovani]

У јануару модалитети помоћи ветеранима рата 1999.

Немојте више да вучете за нос ветеране рата, њихове чланове породица и њихове пријатеље. Имајте мало пијетета према људима који су бранили ову земљу од којих су пројни у мешувремену умрли у страшним мукама од карцинома и леукемије а да при томе нису имали пара за лекове и да их држава Србија н ије третирала.Трагично и тужно, то историја мора да запамти. сада поново тражите уочи избора неку формулу да их замајавате. Ана Брнабић је још половином прошле године обећакла да ће ратне дневнице бити исплаћене. докле се стигло?

(sreda, 01. jan 2020, 10:38) - Милета [neregistrovani]

У јануару ће радна група донети модалитет помоћи учесницима рата 1999.

После 21 године од рата на Космету, држава Србија још трага за модалитетима исплате раних дневница. Из јединице у којој сам ја био остала су у животу још само тројица. Ако се буду "тражили" модалитети још који месец или годину ни нас тројица нећемо дочекати исплату ратних дневница. Нема ни једног оправдања за овакав поступак државе. Многи од нас учесника у рату на Косову, озбиљно смо оболели од различитих болести( највећи број мојих другова из Ниша умро је од канцера плућа и канцера дебелог црева. Комисија треба само да донесе одлуку да се сваком учеснику исплати ратна дневница у висини тој и тој и тај број дневница помножи са бројем проведених дана на ратишту. То је једино исправна одлука, свака друга је одлагање и мрцварење ветерана.