Vožnja po magli – pravila se moraju strogo poštovati

Ovog vikenda i dalje nas očekuju niske temperature praćene maglom i poledicom u ranim jutranjim časovima. Nadležni savetuju obavezno vezivanje pojasa, manju brzinu i pažljiviju kontrolu saobraćjne signalizacije.

Najbitnija stvar je da održavate rastojanje u smanjenjim uslovima vidljivosti.

Pri svakom zaustavljanju, obavezno upalite sva četiri migavca, kao i srednje svetlo da biste bili uočljivi na putu. Na auto-putu i u zaustavnoj traci, stavite trougao i obucite svetloodbojni prsluk.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja moli pešake da budu što uočljiviji, da nose odeću jarkih boja i da shvate da ih vozači u takvim uslovima teško opažaju.

"Traktoristi moraju da imaju žuto rotaciono svetlo. Molim vozače da strogo poštuju pravilo četiri sekunde u ovakvim uslovima. Dakle, kada vozilo ispred vas, ako ga uopšte vidite, prođe pored neke bandere, treba da prođu bar još četiri sekunde dok vi prođete pored te bandere", objašnjava Okanović.

Drugi bitan faktor u ovim uslovima vožnje jesu zimske gume. One moraju biti na sva četiri točka jer se često dešavaju sudari zato što ih vozači nisu zamenili. U slučaju udasa, bez obzira na krivicu, štetu snosi vozač automobila koji nema zimske gume.

Damir Okanović upozorava da je važno imati zimske gume ne samo kada su na kolovozu sneg, led ili poledica već i kada su temperature niske.

"Zimske gume se sa razlogom zovu zimske, ne zovu se snežne. Temperatura tla može da bude znatno niža, nemojte se zavravati, ne izlazite u saobraćaj ako nemate zimske gume dubine šare najmanje četiri milimetra", kaže Okanović.

Ako idete put planina obavezno kupite odgovarajuće lance za pogonske točkove. Nameštanje neodgovarajućih lanaca na gume može biti opasno i skupo jer se lanci otkače i mogu da unište vozilo.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 17. jan 2020, 13:55) - anonymous [neregistrovani]

Pravila

Sinoć u Beogradu, u gustoj magli, vidim lika koji se dosetio nečeg sasvim novog - vožnja sa ugašenim svetlima. Čuo sam i ranije za tu urbanu legendu vozača, da im svetla samo smetaju, jer magla počne da blješti. Očigledno, misle da sva pravila postoje samo radi njih. Nebitno je što će da ubiju decu koja nisu mogla da vide kola. Dakle, još jedno "beogradsko urbano pravilo" iliti BUP.

(petak, 17. jan 2020, 13:03) - anonymous [neregistrovani]

Ponašanje vozača šlepera i kamiona sa prikolicom

Poštovani,
Kako se izboriti po magli sa vozačima kamiona koji vam se primaknu na par metara rastojanja i pri tom ablenduju i sviraju kako bi vas primorali na bržu vožnju, a za to uslovi ne postoje ? Suočili smo se sa ovakvim ponašanjem vozača kamiona na relaciji Preljina - Kruševac oko 5 časova ujutru 16.01.2020.godine. Prvi put smo skrenuli sa puta da ga propustimo, a onda je negde zastao i kada nas je sustigao ponovio je isto-primakne se, svira, ablenduje, gotovo da nas udari.
Kao u horor filmu.
Očekujemo savet od nadležnih kroz sredstva informisanja .