Litija i moleban u Beogradu, podrška vernicima SPC u Crnoj Gori

Na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu studenti i okupljeni građani održali su protest podrške vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Posle litije do Saborne crkve održan je moleban.

Okupljenima na platou su se obratili profesori Filozofskog fakulteta, Pravnog fakulteta i Fakulteta političkih nauka – Čedomir Antić, Branko Rakić i Časlav Koprivica, poslanik Demokratskog fronta u crnogorskom parlamentu Milan Knežević, Željko Čurović iz Saveza Srba iz Crne Gore i direktor izdavačke kuće "Katena mundi" Branimir Nešić.

Čedomir Antić poručio je okupljenima da je svrha skupa da svi kažu crnogorskim vlastima da je "dosta".

Optužio je Podgoricu da želi da ukine Ustav i pogazi građanska prava.

Časlav Koprivica ocenio je da "najlošija vlast u istoriji Crne Gore pokušava da otme ono što nijedan okupator nije uspeo, a ni pokušao da takne" – ono najbolje što je iznedrila Crna Gora.

"Njihova 'nečasna rabota' neće biti gotova dok je temelja srpskog indentiteta u Crnoj Gori", dodao je Koprivica.

Protest je održan u organizaciji Studentskog kluba Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Predstavnici studenata Pravnog fakluteta od vlasti u Srbiji traže da se uključe u rešavanje problema koji su povezani sa spornim zakonom i podignu to pitanje na međunarodni nivo.

Istakli su da će inicirati pisanje rezolucije o ugroženosti Srba i SPC u Crnoj Gori.

Posle obraćanja svih govornika, okupljeni studenti i građani bili su u litiji do Saborne crkve, gde je služen moleban podrške.

Novo okupljanje organizatori su najavili za 24. januar na istom mestu.

Litija u Zaječaru

U Zaječaru je održana Krstovdanska litija radi podrške srpskom narodu za očuvanje crkava i manastira u Crnoj Gori.

Predvođeni episkopom timočkim Ilarionom i sveštenstvom, više hiljada građana prošetalo je glavnim ulicama Zaječara.

Po završetku litije služen je moleban u Sabornom hramu.

Skupština Crne Gore usvojila je krajem prošle godine sporni Zakon o slobodi veroispovesti koji je izazvao veliki otpor tamošnjih vernika i Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog čega su organizovane protestne šetnje i molebni širom zemlje, ali i u Srbiji i Republici Srpskoj.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 17. jan 2020, 23:21) - anonymous [neregistrovani]

@ Samo teramo inat a Amerika vec postaje nervozna .......

A,sta vi g-dine predlazete,da se pustimo da ta Amerika radi od nas sta hoce.Kao da smo mi izazivali Ameriku da nas agresuje od Knina pa do Prizrena svih onih 90-tih godina XX vijeka?Kao da Amerika nas ne maltretira pa kazete "da se dozovemo pameti dok ne bude kasno".Ili mozda i vama smeta sto se Srbi bore za svoja prava,slobodu i nezvisnost.

(petak, 17. jan 2020, 23:19) - anonymous [neregistrovani]

@ Забринут

“...посебно митрополија црногорска..”

Супротно, СПЦ и њена имовина је угрожена, митрополија је део СПЦ. То ини и хоће, да се СПЦ игнорише а да они “преговарају” само са митрополијом црногорском и од ње направе нову црногорску цркву.
Милу не треба распоп Мираш и они кловнови од “попова” око њега, Милонјоће да преведе митрополију у своју приватну цркву.

(petak, 17. jan 2020, 22:51) - anonymous [neregistrovani]

Samo teramo inat a Amerika već postaje nervozna i šalje svoje ljude - pametnom dosta

SAD već polako počinju da gledaju na SPC kao izvor problema i sada ćemo opet pasti na ispitu iz istorije jer nikako da shvatimo da se sa moćnicima ne smemo igrati bilo sa Rusijom bilo Amerikom jer oni znaju samo za jedno a to su njihovi lični interesi. Ako je istina da je Vašington već označio SPC kao problem Balkana onda nam se teško piše a i našem narodu u celini. Manimo se gluposti i dozovimo pameti dok ne bude kasno.

(petak, 17. jan 2020, 21:20) - NN [neregistrovani]

Replika

Moraš znati da je vlast u CG srušila je samu sebe isprovocirsvši litije.

(petak, 17. jan 2020, 20:42) - anonymous [neregistrovani]

Protest

Svaka cast narodu. Mirni protesti vodjeni litijama su mnogo bolji nego nasilni gdje se pale kontejneri i unistavaju ulice. Mnogo je vazno biti pribran u vreme nevolje nego razularen. Bolje se razmislja i organizovaniji si. Svako dobro od Boga!

(petak, 17. jan 2020, 20:20) - anonymous [neregistrovani]

забринут

Није поштена нити исправна намера студенског клуба правног факса да тражи од Валде Србије да се меша у унутрашнје ствари друге државе. Председник је о томе већ рекао : Српска православна црква мора да то питање покрене пред свим могућим међународним субјектимаа посебно митрополија Црногорска. Само литија неће помоћи. Истрошит ће се а онда све заборавити.

(petak, 17. jan 2020, 19:43) - anonymous [neregistrovani]

morate znati

da se vlast ne bira a niti rusi na litijama.