Život bez struje, vode i bezbednog krova za Vesnu Petrović je normalan

Vesna Petrović je imala uobičajen život, posao i sređenu kuću. Pre pet godina se razbolela i ostala bez radnog mesta. Nije bilo novca za hranu, pa ni za račune. Struja joj je isključena zbog duga od 22.000 dinara. Vesna danas živi bez struje, vode i grejanja. U njenoj kući je trenutno minus jedan stepen.

Selo Grabovac kod Obrenovca. Ulica bez imena, kuća sa brojem. Tu Vesna Petrović čeka da zima prođe. Odavno nije čula da je neko pita kako je.

"Kako se mora, teško je", odgovara Vesna.

Teško je bilo i preživeti infarkt, ali još teže je preživljavati u kući u kojoj je temperatura ispod nule.

Prošle godine, urušio joj se krov. Od tada spava u ledenim, vlažnim i memljivim prostorijama. Kroz zid se i dvorište vidi.

"U jednoj prostoriji, kako pada napolju, tako pada i unutra. Potpuno je neupotrebljiva. Samo je jedna soba delimično osposobljena, u njoj spavam. Neobično zvuči, ali meni je ovo normalan život, ja ne znam za bolji", priča Vesna Petrović.

Kaže da, koliko god nestvarno zvučalo, može da zaspi u takvoj hladnoći.

Život bez struje, vode i grejanja

Iako živi u nehumanim uslovima, u Vesninoj kući je sve na svom mestu, sređeno i uredno. Tu su i slike, gobleni i naznake da je tu nekada tekao normalan život, koji već tri godine to nije.

"Teško je živeti bez struje. Ova zima je još blaga, prošle godine je bilo mnogo gore", kaže Vesna.

Pomoć ne traži iako joj je neophodna. Za njen problem, RTS-u je javio Vesnin komšija Miloš Stanisavljević. On je obilazi, donosi voće i povremeno obroke iz Crvenog krsta.

"Odlučio sam da se obratim RTS-u jer Vesna živi u katastrofalnim uslovima, u kući  ispucalih zidova, gde je otpala tavanica, a nema ogreva ni grejanja. Nema vode, nema struje - krajnje nehumani uslovi", ističe Vesnin komšija Miloš.

Bezuspešna potraga za poslom 

Vesna je pre nekoliko godina preživela infarkt. Tada počinju njeni zdravstveni i novčani problemi. Kada se oporavila, tražila je posao, ali bezuspešno.

Ekipa RTS-a pitala je Opštinu Obrenovac da li može da pomogne svojoj sugrađanki.

"Najbolji lek za sve je novo radno mesto, direktna finansijska nezavisnost i situacija u kojoj možete rešiti svoju sudbinu. Nedeljno i mesečno 50 ljudi traži radnike. Sigurno ćemo na nekoj od tih pozicija naći profesionalno uhlebljenje za Vesnu, s obzirom na to da je radno sposobna i da želi da radi", kaže predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Vesna se poslu nada. Kaže da ne bira, radila bi sve. Proteklih meseci čuvala je decu i starije ljude za 10.000 dinara mesečno, tek da se prehrani.

Stalan posao i pristojnija plata značili bi joj mnogo. Za početak, tri obroka dnevno, umesto dosadašnjeg jednog.

Ako dobije posao, mogla bi da plati račun za struju. Zbog duga od 22.000 dinara, tri godine živi pod svećom. Ruke su joj promrzle jer sveća ne može da ugreje.

Rezultati prethodne priče - Živana Jeftić dobila grejalicu i pravnu pomoć

Prošle srede, upoznali smo vas sa Živanom Jeftić, penzionerkom iz Šapca, koja živi bez struje. Distribucija joj priključak na brojilo ne odobrava jer upravna zgrada nekadašnje Mlinsko-pekarske industrije u kojoj živi nema građevinsku dozvolu, mada svi ostali stanari u toj zgradi imaju struju.

Posle emitovanja RTS-ove rubrike "TV pošta", javila se humanitarna organizacija koja je ponudila grejalicu na gas i advokata, odnosno besplatnu pravnu pomoć za gospođu Jeftić.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 23. jan 2020, 00:06) - anonymous [neregistrovani]

Tuzno

Poznajem zenu. Majka joj je bila uciteljica. Normalni, pristojni ljudi. Tuzno je sta zivot nosi. Zelim joj svu srecu.

(sreda, 22. jan 2020, 14:27) - anonymous [neregistrovani]

Zasto mladi odlaze?

Da ne bi docekali ovo.