Bugarska odobrila izgradnju "Turskog toka"

"Bulgartransgas" gradiće produžetak gasovoda "Turski tok" kroz Bugarsku, od turske do srpske granice. Projekt se pokazao komercijalnim jer su prodali 100 odsto predviđenih kapaciteta za transport gasa tim gasovodom kroz svoju zemlju. Ta konačna investiciona odluka bugarskog gasnog preduzeća potvrdila je i izvesnost nastavka "Turskog toka" i kroz našu zemlju. Srbija čeka mišljenje Energetske zajednice o tom projektu koje treba da stigne najkasnije do 5. februara.

Kompanija "Bulgartransgas" donela je konačnu odluku o investiranju u projekat izgradnje gasovoda "Turski tok", kojim će se transportovati ruski gas od bugarske granice sa Turskom do Srbije, prenosi Rojters.

Odluka o izgradnji gasovoda kojim će se transportovati ruski gas od bugarske granice sa Turskom do Srbije, doneta je nakon što je "Bulgartransgas" prikupio obavezujuće ponude od tri kompanije, među kojima je i "Gasprom", za proširenje bugarskog sistema za tranzit gasa.

"Imamo jako dobre vesti. Ekonomski test za projekat proširenja gasne mreže uspešno je završen", rekla je u parlamentu bugarska ministarka za energetiku Temenuška Petkova.

Portal SeeNews navodi da je "Bulgartransgas" uspešno završio treću fazu ekonomskog testa za projekt vredan 2,77 milijardi leva (1,4 milijardi evra) za produženje bugarske tranzitne gasne mreže od Turske do Srbije.

Bugarski Dnevnik je preneo izjavu Petkove da će prihodi te zemlje od naknada za tranzit gasa kroz novi gasovod premašiti 360 miliona leva godišnje (184 miliona evra).

"Bulgartransgas" je prošlog meseca raspisao tender u iznosu od 2,29 milijardi leva za izgradnju novog, 484 kilometara dugačkog gasovoda od kompresorske stanice "Nova Provadija" do granice sa Srbijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je nedavno da će izgradnja nastavka gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju, od Rusije preko Turske i Bugarske, početi u narednih nekoliko nedelja, a možda čak i u narednih nekoliko dana.

Vučić je u intervjuu za RIA Novosti u Davosu rekao da su Rusija i Srbija nadomak usaglašavanja konačne cene izgradnje nastavka tog gasovoda, u koji će Rusija uložiti 1,4 milijarde dolara.

Napomenuo je da je cena ruskog gasa za Srbiju veoma dobra.

"Imamo dobru cenu za taj gas. Kvalitet gasa je isto dobar. Saradnja s 'Gaspromom' je takođe dobra", istakao je srpski predsednik.

Šef ruskog "Gasproma" Aleksej Miler potvrdio je ranije da će produžetak gasovoda kroz Srbiju biti izgrađen do kraja 2019. godine.

Gasovod će ići od granice s Bugarskom do granice s Mađarskom, dužinom od 403 kilometra.

"Gasprom" je u maju 2017. godine započeo izgradnju prvog kraka gasovoda "Turski tok" polaganjem cevi ispod Crnog mora u dužini od 930 kilometara do turske obale.

Taj krak je namenjen snabdevanju Turske gasom, dok će drugi krak, namenjen isporukama gasa zemljama južne i jugoistočne Evrope, u dužini od 180 kilometara, ići preko turske teritorije do granice sa susednim zemljama. Kapacitet svakog kraka gasovoda iznosi po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 01. feb 2019, 18:57) - milan lala [neregistrovani]

Gasovod

Bugarska je clanica EU to znaci zemlja sa ogranicenim suverenitetom , ili zemlja koja ne moze da donosi suvereno odluke, ne treba da se mnogo lozimo o tom da ce poceti gradnja da je Sofija donela odluku . O gradnji gasovoda odlucuju iskljucivo Washington i Berlin ako gardnja bude u njihovom interesu gradi ce se ako oni procene da gradnja nije u njihovom interesu gradnje nece biti .

(četvrtak, 31. jan 2019, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

Pa sa Južnim tokom se odmaklo bilo mnogo dalje

a opet znamo kako se završilo. Verovaću u taj gas kad ga vidim u Srbiji.

(četvrtak, 31. jan 2019, 19:12) - anonymous [neregistrovani]

skopie

sea zavistie od Bugarija 100 %

(četvrtak, 31. jan 2019, 18:46) - dragan [neregistrovani]

Strah me je...

...kako ce EU reagovati na ovaj prjekat.Vec jednom su sprecili granju gasovoda kroz Bugarsku.Volio bih da nisam u pravu.

(četvrtak, 31. jan 2019, 18:24) - anonymous [neregistrovani]

Изградња

Мора и Немачка да одобри, Бугарска ту није много битна.