Za pet godina naplata poreza porasla za četvrtinu

Poreznici su prošle godne naplatili oko 100 milijardi dinara više nego prethodne godine. Rast naplate počeo je 2014, u međuvremenu prihodi su porasli za 26 odsto. Direktorka Poreske uprave Dragana Marković za RTS je rekla da je Poreska uprava u 2018. naplatila 1.453 milijarde dinara javnih prihoda, što je za 7,2 odsto više nego u 2017.

Dragana Marković je u intervjuu za Dnevnik RTS-a rekla da u strukturi javnih prihoda najveći deo predstavljaju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje – 624 milijarde dinara, zatim bruto domaći PDV koji je za 6,1 odsto više naplaćen nego u prethodnoj godini – u apsolutnom iznosu naplaćeno je 322,8 milijarde dinara.

Čak svaka druga kontrola tokom godine otkrivala je nepravilnosti u obračunu javnih prihoda. Zašto je to tako? Ko je tu odgovorniji – obveznici ili poreznici?

U 2018. mi smo napravili 13.281 terensku kontrolu što je daleko manje nego 2017. kada je bilo 18.000 kontrola. Međutim, ono što je značajno je da smo u 2018. ostvarili mnogo veće novootkrivene prihode, čak 61 odsto veći su novootkriveni prihodi 2018. i oni iznose 26,3 milijarde. To govori da je novoformirani sektor za analizu rizika vidljivo pokazao svoje rezultate, mi smo promenili način planiranja i sprovođenja poreskih kontrola.

Kakav je trend kod prometa akcizne robe? Utiču li kontrole i zaplene da se nalegalna trgovina smanjuje?

Pojačane aktivnosti Poreske policije na suzbijanju sive ekonomije u prometu duvana i duvanskih prerađevina rezultirale su smanjenim švercom cigareta i duvana u listu. Međutim, paralelno sa tim, za čak šest puta povećana je oduzeta količina nafte i naftnih derivata i tri puta kafe. U toj 2018. smo podneli 1.381 krivičnu prijavu protiv 1.878 lica zbog sumnje na utaju poreza, 155 lica je lišeno slobode.

Od aprila prošle godine za promet mimo fiskalnih kasa pooštrene su kazne, neke duplirane, predviđeno zatvaranje firme i do godinu dana. Kakvi su efekti?

Od primene novih odredbi ovog zakona, 53 objekta je zatvoreno na 90 dana. Obilaskom adresa gde su utvrđene ove nepravilnosti, inspektori najčešće zatiču privremeno ili trajno odjavljne delatnosti ili zatiču nove poreske obveznike.

Je li to efekat koji ste očekivali?

To je efekat koji smo očekivali, mada želim da napomenem da se nadamo da će represivne mere biti sve manje zastupljene u radu Poreske uprave, a da će upravo preventivne mere i usluge koje nudimo poreskim obveznicima dati još bolje efekte, i da preventiva bude jača od represije u budućnosti.

Do kada će reforma Poreske uprave biti na dnevnom redu? Dokle se sa tim stiglo?

U 2019. mi ćemo povući konkretne korake koji se tiču jačanja centralizacije i odvajanja kor od non kor delatnosti. Početkom godine preneli smo delatnost menjačkih poslova u NBS, a od 1. marta 2019. nadležnost poslova igara na sreću ide u novoformiranu upravu Ministarstva finasija.

Ove godine se vrši spajanje terenske i kancelarijske kontrole, zatim značajno smanjujemo broj filijala sa 78 na 38, u Beogradu od 17 biće sedam.

Ima mnogo promena koje se dešavaju unutar Poreske uprave u poslednjih nekoliko godina, ali nisu bile toliko vidljive kao što će se to desiti ove godine.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. feb 2019, 17:19) - anonymous [neregistrovani]

@Drenovina

Није то цеђење суве дреновине, него поштовање закона.

(nedelja, 03. feb 2019, 22:55) - anonymous [neregistrovani]

drenovina

Pa zar nisu još pre nekoliko godina rekli da je naplata poreza "ceđenje suve drenovine" ?!?