Lekcije iz Londona za srpska gradilišta

Britanija pruža punu podršku Srbiji ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović posle sastanka sa britanskim ministrom za Evropu Alanom Dankanom. Ministarka u Londonu danas i sutra razgovara o modernizaciji infrastrukture Srbije i njenom regionalnom povezivanju, ali i odnosima dve zemlje posle Bregzita. Jedan korak je i današnje potpisivanje sporazuma o liberalizaciji drumskog saobraćaja.

Dan je počeo u Forin ofisu razgovorima sa britanskim ministrom za Evropu bilo je mesto Srbije u agendi povezivanja infrastruktura zemalja Zapadnog Balkana.

Usldio je put u epicentar najvećeg infrastrukturnog projekta u Evropi – londonskog "Krosrejla" – mreže podzemnih pruga i tunela duge 150 kilometara, koja britanskoj prestonici treba da donese 42 milijarde funti profita.

"Pored toga što smo gledali izgradnju pruge 30 metara ispod Londona i naravno njegova ogromna vrednost, jeste sama organizacija jednog gradilišta. Mislim da postoje stvari, koje možemo i treba da primenimo, u smislu određenih standarda, i u Srbiji. Potrudiću se i razgovaraću sa svima da pokušamo i na našim gradilištima, od same sigurnosti gradilišta, pa do same organizacije gradilišta, da to u jednom trenutku vidimo u Srbiji", rekla je ministarka Mihajlović.

Od londonskog podzemlja pa sve do samog vrha duštvene hijerarhije za samo par sati. Ministarka Mihajlović posle podne je provela u britanskom parlamentu gde je sa kolegom Džesijem Normanom potpisala Sporazum o liberalizaciji drumskog saobraćaja.

Prave planove za dve zemlje za period posle Bregzita. Džesi Norman, britanski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, istakao je da je taj sporazum veliki korak unapred za Britaniju, i za Srbiju.

"Mislim da je takođe važno što smo razgovarali i o sporazumu o vazdušnom saobraćaju", rekla je Mihajlovićeva i dodala da je uputila poziv ministru Normanu da poseti Beograd.

Obe strane planiraju za period posle Bregzita.

Posetu Londonu ministarka Mihajlović nastavlja i sutra razgovorima u firmi "Behtel". Tema će biti Moravski koridor i kako ga što brže sagraditi.

broj komentara 0 pošalji komentar