Subvencije za gorivo poljoprivrednicima

Poljoprivrednici u Srbiji će od 1. marta moći da računaju na subvencije na dizel gorivo, za šta su izdvojene dodatne dve milijarde dinara.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da će 60 litara dizel goriva po hektaru biti subvencinisano sa po 20 dinara, a maksimalan iznos poljoprivrednog zemljišta je 20 hektara.

"Ovo će se odnositi i na ratare, povrtare, na voćare, na sve vrste poljoprivredne proizvodnje", objasnio je Nedimović. 

Ministar je naveo da poljoprivrednicima za subvencije za gorivo neće biti potrebni nikakvi fiskalni računi, već će im država automatski na bazi prijave hektara trezoru od 1. marta do 30. aprila isplaćivati i tu podršku za dizel gorivo.

"Ko podnese zahtev u roku od pet dana na njegovom računu će biti novac. Biće prosta metodologija", dodao je ministar.

Isidor Bitević iz Ečke računa da će zahvaljući regresiranom gorivu trošak za predstojeću setvu smnjiti 30 odsto. Ušteđeno će uložiti u seme i kvalitetnije đubrivo.

"Dizel stvarno utiče na cenu proizvoda i troškove proizvodnje, tako da to što država donosi je lep gest. Samo ograničili su nas na 20 hektara, samo 20 hektara ima pravo na regres što je malo, svi radimo mnogo više", kaže Isidor Bitević iz Ečke kod Zrenjanina.

Regresiranje goriva obustavljeno je 2015. Stručnjaci ocenjuju da se vraćanjem subvencija uvodi red i u naftno tržište jer se smanjuje nelegalna prodaja dizela.

"Mislim da će niža cena goriva svakako podstaći i poljoprivredne proizvođaće da se vrate standardnom dizelu, prosto kvalitetnijem gorivu da time povećaju svoje prinose", kaže Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je zahvaljujući dobrim fiskalnim rezultatima Vlada bila u mogućnosti da ove godine za dotiranje goriva poljoprivrednicima izdvoji dve milijarde dinara. 

Odstrel divljih svinja da se spreči afrička kuga

Ministarstvo poljoprivrede donelo je naredbu o odstrelu divljih svinja kako bi se sprečila pojava afričke kuge kod svinja u Srbiji, a Nedimović kaže da je plan da se u naredna dva do četiri meseca populacija divljih svinja redukuje čak i za 70 odsto.

Nedimović je za Tanjug rekao da higijensko-zdravstveni odstrel neće ugroziti opstanak populacije divljih svinja, te da je ta mera neophodna kako bi se što više redukovao broj eventualnih prenosilaca virusa afričke kuge.

Kako je naveo, lovni inspektori će zajedno sa ljudima iz Uprave za šume ići po terenu, naročito na prostoru Banata i ka severu.

"Moramo ovo da radimo i biramo između dva zla. Nama je ugrožena s druge strane ogromna populacija svinja na farmama. Srbija ima jako dobru proizvodnju svinja i dobar izvoz i ekonomski bi bilo potpuno neopravdano kada bismo to prepustili slučaju", kaže ministar.

Srbija, navodi, primenjuje sve naučno dokazane metode koje mogu pomoći u borbi protiv afričke kuge svinja.

"Nema leka za afričku kugu svinja, na svetu ne postoji. Gde god se pojavi bolest mora doći do eutanazije", rekao je Nedimović.

Naveo je da je Ministarstvo poljoprivrede donelo naredbu na koji način se na graničnim prelazima ponaša prema životinjskoj populaciji u pogledu bolesti afričke kuge svinja s jedne strane, a s druge strane kako da se postupa sa divljim svinjama koje su najčešći prenosioci te bolesti. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 19. feb 2019, 19:54) - Snezana [neregistrovani]

Nije mnogo

Po hektaru ovo iznosi oko 1200 dinara ili 8 litara dizela , dva puta da se ode do neke njive .Nije nesta ali je u odnosu na ranije subvencije mnogo pravednije prema malim poljoprivrednim proizvodjacima .

(utorak, 19. feb 2019, 19:46) - Dragan S [neregistrovani]

Subvencije su najpotrebnije

Subvencije su najpotrebnije bas malim proizvodjacima jer veliki poljoprivredni proizvodjaci su mnogo finansijski jaci i bili su favorizovanom polozaju kada su se subvencije davale po hektaru . Tada su mnogi koji obradjuju velike povrsine dosli do velikih subvencija i time se stvorila velika finansijska razlika izmedju malih i velikih .Mislim da je ovo pravednije i logicnije .