Od danas proizvodi sa KiM u centralnoj Srbiji

Proizvodi srpskih privrednika sa Kosova i Metohije od danas se organizovano plasiraju na tržište centralne Srbije. Državna firma "Metohija" otkupljivaće njihove proizvode i sklapati ugovore sa veletrgovinskim lancima. Prvi rafovi sa robom sa Kosmeta popunjeni su u Novom Sadu, gde je otvoren je i Kosmetski kutak.

Za početak, vina i proizvodi zemljoradničkih zadruga sa prostora KiM su na rafovima prodavnica Univereksporta u Novom Sadu.

"Prvi put, na organizovan način, kreće prodaja sa KiM u jednom od trgovinskih lanaca u centralnoj Srbiji, u Univereksportu u Novom Sadu", kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović.

Različito u odnosu na sve što se do sada u ovom smislu radilo, kada je reč o podršci našim proizvođačima sa KiM, jeste to što je sada državna firma "Metohija" posrednik, odnosno direktno otkupljuje proizvode od naših proizvođača i sklapa ugovore sa veletrgovinskim lancima na teritoriji centralne Srbije, objašnjava Stojanović.

Za sada, dogovoren je organizovan izlazak na tržište Srbije tri proizvođača sa KiM.

U narednom periodu, kaže, biće ih mnogo više.

"Verujem da će ovo biti ogroman podstrek za naše ljude", ističe državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Stojanović podseća da proizvođači sa KiM do sada nisu mogli da pristupe tržištu centralne Srbije na organizovan način.

Sada, privrednici sa Kosova biće u mogućnosti da rade na kvalitetu svojih proizvoda jer im je omogućeno plasiranje njihovih proizvoda.

Njihova roba naći će se na posebnim policama u marketima na kojima će biti istaknuto da je reč o srpskim proizvodima sa Kosova.

Vino i sušeno voće 

"Za početak, u Univereksportu će se naći vina dva vinara iz Velike Hoče i jedna zemljoradnička zadruga iz Zubinog Potoka koja ima asortiman sušenog voća", navodi Stojanović.

U procesu dolaska do polica marketa, trenutno se nalazi još oko 20 proizvođača sa KiM.

"Krenuli smo skromno, jer je skromna proizvodnja Srba sa KiM, da bismo ohrabrili ljude da završe proces do kraja bez obzira na to što im to često ne deluje lako jer moraju da prođu puno procedura. Ali na kraju će im se isplatiti", ističe Stojanović.

Direktna nadležnost kada je reč o podršci privrednika Srba na KiM jeste na Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija je, kaže Stojanović, pokrenula veliki broj projekata, a u narednom periodu biće ih još.

Ministarstvo privrede je u skladu sa svojim nadležnostima pomoglo osnivanje Regionalne razvojne agencije KiM.

Ministarstvo će, dodaje, raditi i dalje na logistici i koordinaciji sa drugim institucijama, kako bi se "lanac povezao", odnosno omogućilo da proizvod završi na polici u marketima u centralnoj Srbiji.

Đurić: Rušimo veštački nametnute barijere između Srba

U Novom Sadu je takođe otvoren Kosmetski kutak, gde će biti predstavljeni srpski proizvodi sa Kosova i Metohije.

Kosmetski kutak su otvorili šef Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

"Novi Sad je prvi grad u Srbiji gde možete kupiti srpske proizvode sa Kosova i Metohije. Time rušimo veštački nametnute barijere između Srba i veštački nametnute barijere kroz anticivilizacijske takse na srpske proizvode", izjavio je Marko Đurić.

Gradonačelnik Novog Sada današnji događaj nazvao je pobedom normalnog života.

"Ovim želimo da na konkretan način pomognemo u procesu jačanje ekonomskih prava srpskih proizvođača na Kosovu i Metohiji. Da pokažemo da Srbi na Kosovu i Metohiji rade dobro i kvalitetno. Ovo je i apel svima da se ne busamo u grudi, da ne nosimo majice sa zvučnim parolama, već da konkretnim stvarima pokažemo šta možemo da učinimo za naš narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučević.

Slobodan Jagodić iz Univereksporta kaže da je plan da u budućoj saradnji sa proizvođačima sa Kosova i Metohije fokus ne bude samo u širenju broja artikala i asortimana koje oni nude, nego i na prenosu znanja i iskustva i svih potrebnih, relevantnih informacija koje su im neophodne da što bolje plasiraju svoje proizvode na ovo tržište.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 22. feb 2019, 01:29) - anonymous [neregistrovani]

Tako i treba

Neka bude uspješno.

(četvrtak, 21. feb 2019, 14:08) - Dragana23 [neregistrovani]

Хвала

Ако је истина, ово је дивна вест.

(sreda, 20. feb 2019, 16:59) - Helleri [neregistrovani]

I šta sad..

..kad ne puste preko administrativnog prelaza tu robu zato što nema na deklaracijama njihovih oznaka da ne spominjem koje su to oznake?

(sreda, 20. feb 2019, 16:27) - Terzić [neregistrovani]

Po prvi put

Odličana ideja .Ne mogu da verujem da posle ovoliko godina, po prvi put se pruža prilika našim proizvođačima da plasiraju proizvode.Oni žive u nemogućim uslovima. Zar uvek mora da se desi nešto strašno da bi se tražilo rešenje. Gradonačelnici , ministri bi trebalo da planiraju unapred !

(sreda, 20. feb 2019, 16:22) - Uglješa Čađenović-CRNI [neregistrovani]

Samo hrabro i patriotski

Mudar potez. Treba osnažiti ekonomsku moć Srba sa KIM. Jačati podršku

(sreda, 20. feb 2019, 11:32) - anonymous [neregistrovani]

odlicna ideja!

odlicna ideja! trabalo je vec ranije neko da se seti. uvesti i u BG i ostalim gradovima

(sreda, 20. feb 2019, 10:28) - Žarko [neregistrovani]

Roba sa KiM

Sušeno voće je zdravo . Samo napred pobeda je naša !!!

(sreda, 20. feb 2019, 09:11) - anonymous [neregistrovani]

Одлично!

За сваку похвалу! То је нешто што ће не само материјално, већ и психолошки да оснажи наше људе на КосМету.