Mali: E-inspektor u borbi protiv sive ekonomije

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, a ministar finansija Siniša Mali kaže da je reč o veoma detaljnom sveobuhvatnom planu usmerenom na potpunom suzbijanju sive ekonomije u Srbiji kako bi napravili transparentniji i još konkurentniji privredni ambijent.

Kao najvažnije je istakao to što tzv. e-inspektor objedinjuje sve inspekcije i njihov rad na teritoriji Srbije.

"Dešava se trenutno da imate veliki broj inspektora i inspekcija koje ne komuniciraju međusobno i hoćemo da to izmenimo", rekao je Mali u izjavi za Tanjug.

Dodao je da će svi oni komunicirati kroz portal "e-inspektor" a da će biti formiran i jedinstveni kol centar preko kojeg će građani moći da ukažu na primere sive ekonomije.

U Srbiji ima oko 150 tzv. "pretovarnih mesta" gde se nelegalno pretovaruju nafta, naftni derivati, poljoprivredni proizvodi, šljunak i pesak.

"To nekako prolazi kroz sistem jer ne postoji dobra koordinacija inspekcija. To želimo da promenio kako bi taj nelegalni promet uveli u legalne tokove", kaže ministar finansija. 

U okviru akcionog plana je i detaljan plan o suzbijanju nelegalne gradnje u Beogradu, kao i akcioni plan koji se odnosi na trgovanje preko interneta, gde je veoma veliki broj neregistrovanih subjekata koji se time bave.

"Nastavljamo sa reformom Poreske uprave"  

"Nastavljamo i sa reformom Poreske uprave a deo Akcionog plana je i uspostavljanje takozvane digitalne fiskalizacije 2020. godine - dakle da sve fiskalne kase budu u stvarnom vremenu povezane sa Poreskom upravom kako bi njihov rad bio još efikasniji i još bolji", kaže Mali.

Kako je rekao, plan sadrži veliki broj aktivnosti koje su usmerene ka tome da se suzbije siva ekonomija i podigne svest građana o štetnosti sive ekonomije jer svi od nje gube.

"I oni koji rade u sivoj zoni, s obzirom na to da nisu plaćeni ni porezi ni doprinosi, i oni koji od toga trebaju da imaju korist, kao što je država direktno u smislu povećanog priliva u budzet, a građani indirektno kroz izgradnju novih bolnica, vrtića, auto-puteva, na kraju krajeva većih plata i većih penzija", rekao je Siniša Mali. 

Kako je najavio zajedno sa svim ostalim ministarstvima u Vladi Srbije radiće se na suzbijanju sive ekonomije i implementaciji Akcionog plana "sa konkretnim koracima i merljivim rezultatima".

Građanima Srbije izveštaj o tome šta je urađeno na suzbijanju sive ekonomije biće podnet na kraju 2019. i 2020. godine, rekao je Mali i dodao da su očekivanja da će se nivo sive ekonomije smanjiti drastično i "da ćemo ući u bele, legalne tokove i da ćemo na takav način povećavamo životni standard i kvalitet života građana Srbije". 

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 12. jun 2019, 19:10) - anonymous [neregistrovani]

Neprijavljenje cistacice

Beograd na vodi kula a kula b 30 zena cistacica neprimaju plate na vreme i nisu prijavljene

(subota, 06. apr 2019, 08:21) - Ruzica [neregistrovani]

Siva ekonomija

Borba za suzbijanje sive ekonomije traje vec par godina i dala je rezultate.

(petak, 05. apr 2019, 22:48) - mima [neregistrovani]

mimi@gmail.com

Veliki deo prometa robe i novca je i dalje u nelegalnim tokovima.

(petak, 05. apr 2019, 22:48) - Ana [neregistrovani]

atak

Sivo trziste je veliki atak na privredni sistem i legalne tokove protoka robe i usluga. Rad na ovom polju je rad za gradjane Srbije