Hoće li struja poskupeti

Od prošle sedmice, od kada je delegacija Međunarodnog monetarnog fonda stigla u Beograd, mediji spekulišu da će jedna od preporuka biti i povećanje cene struje za pet odsto. Analiza Svetske banke potvrdila je da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi. Kako RTS saznaje, u razgovorima MMF-a i Vlade za sada nije bilo reči o poskupljenju kilovata, a ni EPS nije podneo zahtev za korekciju cene.

Aražman sa MMF-om je savetodavan, razgovori traju dve sedmice i nije isključeno da u sklopu nastavka reformi EPS-u preporuče i povećanje cena.

To ne mora da bude obavezujuće jer cenu struje odobrava Agencija za energetiku, ali prvo EPS mora da prosledi zahtev koji prethodno odobri Nadzorni odbor kompanije. A procedura je jasna.

"Mi na osnovu metodologije koju smo propisali, opravdanosti troškova, sve to analiziramo. Zato je i rok od mesec dana da se to analizira, da li treba toliko, da li treba manje, da li treba uopšte. Ali stvarno, unapred da pričamo ništa ne možemo", kaže Dejan Popović, predsednik Agencije za energetiku.

Srpsko tržište električne energije je potpuno otvoreno i svi potrošači, fabrike, ustanove, institucije i male radnje, sem građana, već ugovaraju struju po komercijalnim cenama najčešće na godinu dana.

Za tri miliona i 300.000 domaćinstava cenu još reguliše država i ona je najniža na evropskom tržištu. Zato se niko od trgovaca ne usuđuje da parira EPS-u i ponudi jeftinije kilovate.

"Struja u Srbiji je takva zato što je 'Elektroprivreda Srbije' domaća kompanija i da treba država da nađe ravnotežu između onoga šta je isplativo za EPS. Da EPS može da preživi i razvija se kao kompanija, da može da ostane konkurentan – i toga da građani plaćaju, ipak, jeftiniju struju od domaće kompanije nego od nekog ko bi uvozio struju i prodavao je", navodi Jelica Putniković iz Balkan magazina.

EPS je započeo velike investicione poslove koji našoj zemlji treba da obezbede čistiju energiju. A prošle godine domaćinstvima nije menjana cena struje.

Poslednji put korekcija je rađena u oktobru 2017. godine, kada je cena kilovat-časa povećana za dva posto, što je prosečne račune uvećalo za 68 dinara.

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 15. maj 2019, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

Neka poskupi...

...ali to ne sme da važi za ugrožene manjine. Za njih mora biti besplatno...kao i do sada.

(sreda, 15. maj 2019, 10:53) - Milan Matić [neregistrovani]

Dažbine.

Korekcija cene struje možda može da se uradi ukoliko ekonomski pokazatelji to pokažu.Samo nisam siguran da to kod nas uopšte može da se izračuna i tačno prikaže.U svakom slučaju cena struje mora da je potpuno jasna bez ikakvih dodatnih dažbina koje su nedefinisane.Tako bi moglo da se zna kolika je stvarna cena.Sada se plaća izmišljena cena da se pokriju krađe, korupcije i ko zna šta!

(utorak, 14. maj 2019, 19:03) - anonymous [neregistrovani]

Цена електричне енергије

Ја сам за поскупљење цене ел. енергије по kW/h . Али прво да се укину трошак гарантованог снабдевача, да се повећа Зелена зона са 350 на 450 kW/h месечно и да се по могућству смањи цена kW ангажоване снаге. Тек онда можемо разговарати о поскупљењу...

(utorak, 14. maj 2019, 16:47) - bata [neregistrovani]

jaka smo mi država...

Kad dozvoljavamo da nam cenu struje odredjuje mmf

(utorak, 14. maj 2019, 15:09) - Vojislav [neregistrovani]

kakav standard takve cene

Pa sta ako imamo najnize cene struje u Evropi? Imamo i najnizi standard u Evropi. Tako da postarajte se prvo da podignete zivotni standard ljudima...

(utorak, 14. maj 2019, 14:42) - anonymous [neregistrovani]

Cena struje

Ne postoji ni jedan opravdan razlog za povecanje bilo koje cene u uslovima dugorocno stabilnog kursa evra a posebno ne cene struje koja onda povlaci gore i sve druge cene u kojima ucestvuje i cena struje

(utorak, 14. maj 2019, 12:36) - anonymous [neregistrovani]

Dokle vise ?

Dokle vise poskupljenja, pola Srbije gladuje, 30 posto je jedva sito, 15 posto zivi normalno, a onih 5 posto...

(utorak, 14. maj 2019, 11:16) - anonymous [neregistrovani]

Gluposti

To su samo laži i prevare da nas još više ogole pošto u odnosu na standarde tamo mislim na odnos prosečnih primanja i dažbina mi smo vrlo skupi što u pogledu cena struje a o gorivu i da ne govorimo......

(utorak, 14. maj 2019, 11:04) - Dora [neregistrovani]

Uvek me

rastuzi vest da ce struja poskupeti,ali me razveseli obrazlozenje.

(utorak, 14. maj 2019, 10:34) - anonymous [neregistrovani]

....

MMF predlazea vladi to kobajagi ne odgovara. Gradjani koji zive na zapadu znaju da struja u Srbiji nije nista jeftinija nego kod njih cak sta vise za industriju u Srbiji kosta i vise. Na zapadu mozes da biras od koga kupujes pa i tamo gde je skuplja ako napravis dobru kalkulaciju mozes da prodjes povoljnije. Kod nas je EPS taj koji diktira sve pa iako mozes da biras gotovo da nemas izbora jer nema bolje ponude.