"Britiš stil" – prva žrtva Bregzita

Dan uoči evropskih izbora, političke tenzije u Britaniji dostigle su vrhunac. Poslanici i pojedini ministri traže hitnu ostavku premijerke Tereze Mej, jer ne odustaje od svog plana za Bregzit. Jedna od žrtava političkog haosa je i britanska železara "Britiš stil". Gurnuta je u stečaj, jer s vladom nije postignut dogovor o paketu pomoći, zbog čega je ugroženo 25.000 radnih mesta.

Druga na listi najvećih čeličana u Velikoj Britaniji je pred bankrotom, tri godine pošto je kupljena za jednu funtu od indijske kompanije "Tata stil", jer je poslovala sa gubicima.

Pregovori sadašnjeg vlasnika "Grejbul kapitala" i vlade o kreditu od 30 miliona funti za premošćavanje Bregzita nisu urodili plodom. Time je ugroženo 5.000 radnika na severoistoku Engleske i još oko 20.000 radnih mesta u dobavljačkom lancu.

Radnici železare se nadaju da će Vlada doneti plan, ali kažu i da strahuju od gubitka radnog mesta.

Vlada tvrdi da je učinila sve što je mogla za kompaniju, uključujući zajam od 152 miliona dolara za pokrivanje ekoloških troškova. Ne želi zaustavljanje proizvodnje, već promenu vlasnika.

"Kao jedan od razloga za zastoj u prilivu novca, kompanija je navela strah evropskih kupaca od toga kakav će biti odnos Britanije i Evropske unije nakon oktobra. Tu su i drugi faktori, poput trgovinskog rata Amerike i Kine", naglasio je britanski ministar ekonomije Greg Klark.

Železara je samo poslednja u nizu žrtava političke drame na Ostrvu. Nakon što su odbili njen dogovor sa Unijom, premijerka je spremila drugi sporazum o Bregzitu koji predviđa garancije za radnike u Velikoj Britaniji, kompromis o irskoj granici i carinama.

"Gospodine predsedavajući, s vremenom će ovde stajati neki drugi premijer, ali, dok sam ja na ovom mestu, imam obavezu da saopštim činjenice. Ako želimo da sprovedemo Bregzit, moramo usvojiti zakon o izlasku iz Unije, a to nećemo moći ako se i dalje raspravljamo o pitanjima koja nas dele, poput carinskog uređenja i drugog referenduma", upozorila je premijerka Velike Britanije Tereza Mej.

Premijerkin novi predlog, koji će se u petak naći pred poslanicima, neki uticajni članovi Konzervativne partije dočekali su na nož, tvrdeći da je najgori do sada i da će Britaniju još više vezati za Uniju.

U redovima vladajućih već se traži premijerkin naslednik, a kao mogući kandidati pominju se sadašnji i bivši šef diplomatije Džeremi Hant i Boris Džonson, te bivše ministarke Ember Rad i Ester Mekvi.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 23. maj 2019, 10:10) - Markovljev [neregistrovani]

Zaštićena proizvodnja

Tako je to kada u "slobodnom tržištu" nema ni slova s od toga, a sve je podredjeno politici a kada je još pod uticajem SAD onda Britanci pišite propalo. Sve te političke odluke, ucenjivanja, tržište akcijama i slično su ugurali proizvodnju u mehur koji više neume da sračuna kolika je stvarna vrednost proizvoda, koliki su stvarni troškovi i kolike su zarade ali i gubitci. Dalje kvote i dotacije su još jedan problem da ekonomije budu zdrave i stvarno medjusobno konkurišu kvalitetom, produkcijom i cenom, na kraju krajeva. Tona čelika se isto proizvodi i u Srbiji i u VB, samo svi dobro znamo kolika je razlika u platama i standardu a to VB pokriva kvotama i subvencijama. Kada toga nebi bilo Srbija i druge nerazvijene zemlje bi ubrzanim koracima stizali Evropu i svet, ovako nikada. Ipak se čini da se Mečka ponekad nadje i pred vratima tih zaštićenih proizvodjača, a to je dobro. Neka vide.

(sreda, 22. maj 2019, 23:22) - Laza popovic [neregistrovani]

hahaah dobar vic

Oni su usli u minus kada je Kina 2015 oborila cenu celika To svaki prodavac I kupac metala u Srbiji zna Nema veze sa Bregzitom,To je sad izgovor svima koji su u bankrotu da je Bregzit kriv.Mnogo smesno

(sreda, 22. maj 2019, 21:43) - anonymous [neregistrovani]

Nista

Ništa za to , posledice će tek da dodju. To su ih braća Amerikanci uvalili , pa neka sada gledaju kako će da se čupaju iz problema .