Kina otvorila tržište za svinjsko meso i mlečne proizvode iz Srbije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i zamenik ministra Generalne uprave carina NR Kine Žang Jiven potpisali su u Beogradu ugovore koji će omogućiti izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda na kinesko tržište, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Branislav Nedimović i Žang Jiven potpisali su i Memorandum o saradnji na uvozu i izvozu prehrambenih proizvoda i bezbednosti hrane.

Ministar poljoprivrede je istakao da je sada preostalo potpisivanje sporazuma o fitosanitarnoj zaštiti i dodao da očekuje da će prve kineske inspekcije biti već narednih meseci, a da će se naši proizvodi na tržištu Kine naći do kraja godine.

Očekuje, kaže, da će to biti do Sajma poljoprivrede u Šangaju koji se održava u novembru.

"Potpisivanje ovih dokumenata je strateška stvar za Srbiju u oblasti poljoprivrede zbog otvaranja kineskog tržišta za svinjsko meso i mlečne proizvode", rekao je Nedimović nakon potpisivanja ugovora.

Nedimović je naveo da je otvaranje kineskog tržišta bila želja domaćih proizvođača i istakao da je sledeći korak da obavesti kineske kolege koje su naše kompanije zainteresovane za izvoz.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jun 2019, 19:54) - anonymous [neregistrovani]

uvecati proizvodnju

uvecati proizvodnju i Govedjeg mesa,cureceg koje izuzetno cenjeno u svetu ali i stvaranje novih ribnjaka .Za bliski istok treba razviti i ovcarskvo i kozarstvo pa da vidite kad ima sta da prodate kako ce da se trazi...

(ponedeljak, 17. jun 2019, 14:09) - anonymous [neregistrovani]

Daj boze

Samo ne treba zaboraviti tu neke stvari. Ono sto mi proizvedemo za godinu dana,oni ce da pojedu za mesec dana. A o nasim kapacitetima necu ni da pisem.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 13:50) - anonymous [neregistrovani]

nije smešno

jer kad seljak zna da će prodati i zaraditi on će i povećati proizvodnju ,sjajna vest za poljoprivrednike

(ponedeljak, 17. jun 2019, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

Smešno

Pa mi da izvezemo sve svinje i svo mleko iz Srbije teško da podmirimo 5 procenata potreba Pekinga ili Šangaja.