Konferencija "17+1" na Sajmu, "Huavej" predstavlja 5G tehnologiju

U Beogradu počinje dvodnevna konferencija Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija.

Konferenciju će otvoriti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar za nauku i tehnologiju NR Kine Vang Džigang i ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Dvodnevna ministarska konferencija o inovacijama okupiće najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema iz NR Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Učešće na konferenciji, osim ministra za nauku i tehnologiju NR Kine, potvrdio je i veliki broj ministara i državnih zvaničnika iz zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović kaže da da je inicijativ "Pojas i put" prvi put dovela do toga da se konferencija održava u Srbiji zaslugom predsednika Vučića i Si Đinpinga i da su današnji osnosi na najvećem istorijskom nivou.

"Cilj konferencije je da se ljudi koji se bave inovacijom, inženjeri, mladi, stratap kompanije i svi koji se bave i dolaze iz tih sfera da donosu zajedničku viziju za inovacije zemalja Centralne i Istočne Evrope i i Kine", kaže Popović. 

Popović kaže da je će biti prisutno 17 delegacija na najvišem državnom nivou, predstavnici nauke i instituta inovacionih kompanija i biznisa.

"U delegaciji je preko 300 članova svih sfera nauke i biznisa i novih tehnologija. "Huavej", će predstavitu 5G tehnologiju, železnice tehnologiju upravljanja najmodernijim vozovima koji će i u Srbiji saobraćati od Budimpešte preko Beograda do Soluna, digitalnu verziju industrijskog parka u Borči koji treba da okupi najbolje svetske kompanije iz domena visoke tehnologije", kaže Popović.

Od sutra u Hali 4 beogradskog Sajma svi posetioci mogu da pogledaju inovacije.

Paralelno sa tom, biće održana i privredna konferencija na kojoj je učešće potvrdilo više do 200 kompanija, univerizteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja CIEZ, na kojoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike.  

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 08. okt 2019, 12:32) - anonymous [neregistrovani]

O bože...

Aman bre ljudi, nemojte samo biti protiv tehnologije i verovati u teorije zavere na svakom koraku. Pa da nije bilo napretka nauke i tehnologije šta biste danas radili?! Kako je moguće da dobar deo naroda i dalje misli kao u srednjem veku i da je uvek protiv bilo čega novog. Ostavite se toga da smo mi Srbi zamorci i da se eksperimenti vrše na nama. Najbolje bi bilo da sedimo u mraku bez ikakvog tehnološkog napretka, pa onda još uvek ne bismo imali ni na čemu ćevape da ispečemo, jer i vatra je jednog dana bila samo nešto što je loše, jer možeš da se opečeš.

(utorak, 08. okt 2019, 11:27) - anonymous [neregistrovani]

5G

Ми Срби из дана у дан постајемо експeрименти...