Svetska banka: Pad nezaposlenosti i usporavanje privrednog rasta u regionu Zapadnog Balkana

Ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu se usporava i rast će u 2019. iznositi 3,2 odsto, što je pad u odnosu na 3,9 odsto 2018. godine, navodi se u proceni novog Redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke, pod naslovom "Rastuće neizvesnosti".

U izveštaju se navodi da se ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu usporava, s obzirom na činjenicu da se nastavlja silazni trend investicija i izvoza.

"Rast je nastavljen u Severnoj Makedoniji u 2019. nakon značajnog usporavanja, na Kosovu se očekuje i dalje snažan rast od četiri odsto, dok većina privreda u regionu beleže sporiji rast u poređenju sa prethodnom godinom. Iako se za 2020. i 2021. godinu predviđa rast regionalne ekonomije, on će ostati neznatno ispod desetogodišnjeg maksimuma postignutog 2018. godine", ističe se u izveštaju.

Regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda van Gelder rekla je da će kontinuirani rast u regionu pomoći u otvaranju novih radnih mesta, uključivanju većeg broja žena na tržište rada i u rešavanju izazova emigracije.

Uprkos ekonomskom usporavanju, u regionu se nastavlja rekordno smanjenje nezaposlenosti, ukazuje se u izveštaju.

U poređenju sa prošlom godinom, do juna ove godine otvoreno je 150.000 novih radnih mesta u regionu. Ovaj trend, ističu, obuhvata 43.000 radnih mesta za mlade, pri čemu je skoro polovina ovih radnih mesta otvorena u Albaniji.

"Čak i sa ovako pozitivnim ekonomskim kretanjima, samo 44 odsto radno sposobnog stanovništva na Zapadnom Balkanu ima posao, a neaktivnost na tržištu rada je i dalje prisutna sa 48 odsto, te su zabrinjavajuće sve veće međuregionalne razlike u rezultatima tržišta rada. I na Kosovu i u Bosni i Hercegovini neaktivnost se povećala u 2019, što sugeriše da je više ljudi napustilo tržište rada nego što je onih koji su pronašli posao", navodi se u saopštenju.

U izveštaju se poziva na brzo unapređenje javne potrošnje i konkurentnosti i to u kontekstu, kako navode, sve veće neizvesnosti u regionu.

"Strože kontrole fonda zarada, smanjenje poreskih izdataka i bolje targetiranje socijalnih programa mogu da rezultiraju većim javnim ulaganjima, povećanjem jednakosti i stvaranjem fiskalnih rezervi kako bi se ublažili rastući rizici u regionu", zaključuje se u saopštenju Svetske banke.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 08. okt 2019, 16:34) - anonymous [neregistrovani]

@Malo mi neobicno

Migracija radno sposobnih.

(utorak, 08. okt 2019, 13:17) - anonymous [neregistrovani]

Malo mi neobicno

Kako idu zajedno pad privrednog rasta i smanjenje nezaposlenosti ?

(utorak, 08. okt 2019, 12:03) - Miki [neregistrovani]

region

Sta tacno obuhvata region?Sta je zapadni Balkan tacno?