Srbija i Kina potpisale 12 sporazuma o saradnji u oblasti inovacija

Predstavnici Vlade Srbije, naučnih institucija i kompanija na konferenciji Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope potpisali su 12 sporazum o saradnji sa Kinom u oblasti inovacija.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović potpisao je sa zamenikom generalnog direktora Odeljenja za nauku i tehnologiju Džang provincije Cao Sina Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti inovacija.

Popović je zajedno sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem potpisao i Memorandum o razumevanju između Kabineta Ministra za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, Ministarstva nauke i prosvete i kompanije "NetDragon Websoft Holdings" o saradnji u oblasti razvoja i promocije Otvorene inovacione platforme.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju i saradnji između Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Kineske akademije nauka i tehnologija za razvoj.

Takođe, potpisan je Memorandum o razumevanju između Kineske akademije nauka i tehnologija za razvoj i Univerziteta u Novom Sadu, kao i Memorandum o razumevanju za naučno-istraživačku saradnju između Instituta tehničkih nauka SANU i Laserskog Instituta Akademije nauka Šandong.

Na konferenciji je potpisan i Sporazum o zajedničkom istraživanju na dizajniranju ispitivanja modela bolesti i biomarkera za ranu dijagnozu neuroloških poremećaja koji će realizovati Biološki institut Šandong Akademije nauka i Medicinski fakultet u Beogradu.

Centralna laboratorija za molekularno inžinjerstvo provincije Šandong i Institut tehničkih nauka SANU potpisali su okvirni ugovor o naučno-tehničkoj saradnji u oblasti polimernih materijala i nanomaterijala.

Predstavnici Univerziteta u Beogradu i rektor Čengdu Univerziteta za informacione tehnologije Su Čenghua potpisali su Sporazum o saradnji između dva univerziteta.

Takođe, potpisan je i Sporazum o akademskoj razmeni i saradnji između Univerziteta u Šangaju i Univerziteta u Beogradu.

Na konferenciji je potpisan i Sporazum između sangajskog farmaceutskog instituta Kineska akademija nauka i Instituta za biološka istraživanja u oblasti izučavanja prirodnih produkata i dizajniranju novih lekova.

Potpisan je i Sporazum o zajedničkoj laboratoriji između "BGRIMM Tehnology Group", Univerziteta u Beogradu, "HBIS Group Serbia Iron & Steel",  kompanije "Ziđin" i kompanije "RONLY Holdings Limited".

Deklaraciju o globalnom ekosistemu inovacija i preduzetništva potpisali su NTP Crna Gora, "BioSense" Institut iz Novog Sada, Inovacioni Centar iz Banja Luke, Biznis inkubator "BIOS" iz Osijeka, "Biznis Inkubator" iz Novog Sada, kompanija "Shanghai Neobay Venture Capital" , Centar za preduzetništvo Unevrziteta u Mičegnu, Šangajski zajednički institut "Đao Tong" i Univerzitet "Pađađaran" iz Indonezije.

broj komentara 0 pošalji komentar