Skulpture od kartona za doktorski rad

Mlada kuršumlijska umetnica Milena Vukajlović izabrala je za svoj doktorski rad na Fakultetu primenjenih umetnosti, izradu skulptura od kartona. Izložba neobičnih oblika, priređena pod nazivom "Struktura energije", dostupna je ljubiteljima umetnosti u Galeriji Boža Ilić u Prokuplju.

Kartonske forme pretočene u drvo, kao izraz ispoljavanja sopstvene estetike kroz hrabru primenu neuobičajenog, kojim suvereno vlada dok oblikuje skulpturu, put kojim je mlada toplička umetnica Milena Vukajlović daleko odmakla.

"Bilo mi je zanimljivo da rekonstruišem jedan materijal koji je tako porozan, koji možda nije ni trajan i da slaganjem tih kartona, raznih slojeva, ponovo rekonstruišem drvo, da ga vratim na neki način u ono njegovo prvobitno stanje. Igrala sam se, ovo je jedna velika igra i ja volim da istražujem", rekla je akademski vajar Milena Vukajlović.

Kada je neko na putu da stekne titulu doktora, kao Milena, generiše sve ono od prvih koraka do sazrevanja, samostalno i sa pečatom koji govori o uticajima savremene umetnosti, ali i porodice u kojoj se svi bave umetnošću.

"To je jedno pozitivno rivalstvo koje se dešava između sestre i mene. Otac nam je utisnuo tu neku crtu, ali na kraju krajeva, možda je on bio najveći borac da bude protiv toga da budemo umetnici", rekao akademski vajar Branko Vukajlović.

Skulpture i slike, prostoru Galerije "Boža Ilić" u Prokuplju, dale su jednu sasvim novu dimenziju. Za ljubitelje umetnosti, jedna ovakva izložba pravo je osveženje.

"Moji utisci su fenomenalni. Zaista, odavno nije bila izložba ovako ambijentalna, tim pre, koliko sam razumeo, diplomska izložba autorke, tako da imamo priliku da upoznamo taj njen najzreliji rad", naveo je akademski slikar Vlada Labović.

Član Udruženja ljubitelja umetnosti Milan Tršić rekao je Fantastičan prostor. U ovom našem gradu ima ovako mladih stvaralaca koji su fantastični. Ja sam impresioniran šta se ovde dešava."

Kao većina originalnih umetnika, Milena Vukajlović se trudi da izgradi sopstveni izraz i prepoznatljivost, vraćajući se korenima i prirodi, odolevajući pritiscima savremenih tehnologija, kojima nove generacije najčešće podležu.

broj komentara 0 pošalji komentar