Radio Beograd u Noći muzeja 2019.

Radio Beograd 2 i Radio Beograd 202 predstavljaju svoj program u ovogodišnjoj Noći muzeja, koja se održava 19. maja.

U ovogodišnjoj "Noći muzeja" u subotu 18. maja, Radio Beograd 2 , prvi put će, organizovati svoj kultni program "Poezija uživo!" na dva mesta, uz učešće pesnika različitih generacija.

U šestočasovnom programu, koji će se odvijati od 18 sati do ponoći, istovremeno u Kamenoj sali Radio Beograda i sali Kolarčeve zadužbine, svoje pesme inspirisane slobodom govoriće 50 najpoznatijih srpskih pesnika, uz direktan prenos na Radio Beogradu 2 i multimedijalnoj digitalnoj platformi RTS Planeta.

Osim najčuvenijih pesnika, akademika, članova udruženja književnika i dobitnika najuglednijih književnih nagrada, svoje stihove u Noći muzeja govoriće i odabrani pesnici najmlađe generacije, učesnici programa u okviru pesničkih festivala "Argh" i "Pesničenje", kao i dobitnici nagrade "Timočka lira" na Festivalu kulture mladih u Knjaževcu.

U programu "Poezija uživo!" u Noći muzeja učestvovaće:

Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milosav Tešić, Ljubivoje Ršumović, Gojko Đogo, Tomislav Marinković, Duško Novaković, Tanja Kragujević, Dragan Jovanović Danilov, Gojko Božović, Radmila Lazić, Goran Babić, Kajoko Jamasaki, Adam Puslojić, Bratislav Milanović, Zlata Kocić, Živorad Nedeljković, Milovan Marčetić, Danica Vukićević, Milan Orlić, Laslo Blašković, Vojislav Karanović, Dejan Ilić, Marija Knežević, Petar Matović, Zvonko Karanović, Maša Seničić, Marjan Čakarević, Dejan Aleksić, Goran Korunović.

Takođe, i Ana Marija Grbić, Daniel Kovač, Sara Radojković, Aleksandar Šurbatović, Milomir Gavrilović, Slađana Ristić, Vladan Rakić, Spasoje Joksimović, Siniša Gavrić, Nemanja Dragaš, Ognjenka Lakićević, Šimon Cubota, Jelena Paligorić, Bojan Savić Ostojić, Anja Marković, Vladimir Vukomanović Rastegorac, Tamara Šuškić, Jana Aleksić, Slađana Šimrak, Vladimir Zaharijević, Irena Plaović, Anđela Pendić, Uroš Ristanović, Ognjen Aksentijević, Ana Rostokina, Stefan Gašić...

Slušaoci Radio Beograda 2 moći će da prate uživo kombinovani prenos ovog programa. U studiju će biti Sanja Milić i Ranko Stojilović, program u sali Kolarčeve zadužbine vodiće Jovana Milovančević, a u Kamenoj sali Radio Beograda Ana Marija Grbić. Reporteri će biti Nada Babić i Sara Arsenović.

Radio Beograd 202 - Hilandarska 2, od 16 časova do ponoći

U duhu naslovne teme 16. Noći muzeja, Sloboda, Radio Beograd 202 organizuje popodne i veče posvećeno slobodi čije su granice u specifičnoj prošlosti ovog programa pomerali i širili s jedne strane Indeks 202 i Indeksovo radio pozorište i, s druge strane, Hit nedelje i muzičko izražavanje u popularnoj muzici i svemu onome što je prati.

Popularna muzika pomerala je i pomera mnoge društvene granice, ne samo novim načinom izražavanja kroz tektove i muziku, već i kroz izgled i imidž muzičara i njihovih obožavalaca, ponašanje i izražavanje mladih i odnos prema utvrđenim društvenim normama.

Jedna izložbena celina je posvećena čuvenom Indeksu 202 i još čuvenijem Indeksovom radio pozorištu, dok je druga posvećena kultnoj emisiji Hit nedelje koja ove godine obeležava 40 godina od kako se hit pesma svake sedmice bira isključivo glasovima slušalaca. "Dvestadvojkaši" kažu da su to bili prvi i jedini zaista slobodni i demokratski izbori u bivšoj SFRJ i tadašnjoj Srbiji.

Izložbe Radio Beograda 202 počinju od 16 časova i trajaće do ponoći u zgradi Radio Beograda, ulaz iz Hilandarske ulice. Program posvećen temi Noći muzeja proticaće i u duhu obeležavanja pola veka postojanja ovog radija.

U 20 časova počinje specijalna "Dvestadvojkina" emisija iz Studija 6 Radio Beograda. Ova debatna muzička emisija biće prenošena uživo na talasima Radio Beograda 202, a obezbeđen je i video-strim na Fejsbuk stranici ovog radija.

O slobodi i razvoju rok i pop muzike, o muzičkoj slobodi i pomeranju granica govoriće poznati i priznati muzički novinari, kritičari i biografi koji prate tzv. popularnu muziku na ovim prostorima - Petar Janjatović, Aleksandar Žikić, nekadašnji voditelji Hita nedelje - Raša Petrović i Ljuba Trifunović, kao i muzičari, među kojima ima i onih koji su i danas aktivni.

Osnovna tema je nastanak i razvoj popularne muzike u Srbiji, ali će biti obuhvaćena i svetska scena, s obzirom na to da se 2019. godine obeležava i 50 godina Vudstok festivala. U muzičkom delu programa uživo će svirati mladi i stari rok end rol bendovi i izvođači: Dejan Cukić, Branko Marušić Čutura i "Haunting souls", "Stari majstori", "Vinili", Vlada i Banana...

"Iznad života i smrti" u Galeriji RTS-a 

U Galeriji RTS-a, Takovska 10, u subotu 18. maja 2019, posetioci će moći da pogledaju izložbu "Iznad života i smrti" Željka Tonšića do 15 časova, a potom narednog dana od 10 časova ujutru. Izložba je otvorena do 9. juna. 

Nadahnut renesansom i biblijskim motivima, kao i simbolizmom i umetnošću prerafaelita, Željko Tonšić (1954 - 2014) bio je jedan od retkih posvećenika suštinskog u umetnosti.

Ta beskrajna predanost iskonskoj lepoti i samom činu stvaranja, okosnica je posthumne retrospektivne izložbe jednog od najboljih evropskih slikara magijskog neosimbolizma i fantastike.

U postavci čiji je autor Maja Živanović, pred posetiocima u Galeriji RTS - a, nalazi se gotovo 60 njegovih dela većih i manjih formata. Postavka je retka prilika da se na jednom mestu vide dela ovog umetnika, nedovoljno poznatog srpskoj javnosti, koji je, kroz čitav svoj složeni slikarski opus, od realnog ka nebeskom - težio paradigmi idealne žene koja u sebi poseduje antičku, renesansnu i biblijsku lepotu. Lepotu, kao jedan od neobjašnjivih pojmova, koju samo posmatrač može samo da se oseti.

broj komentara 0 pošalji komentar