Pripreme za jubilej – 250 godina "prvog pankera u istoriji"

Naredne godine svet obeležava 250 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora svih vremena, Ludviga van Betovena. Njegova rodna Nemačka već je počela pripreme za jubilej, a u rezidenciji ambasadora te zemlje u Beogradu predstavljen je program obeležavanja u Beogradu.

I oni koji ne spadaju u poznavaoce umetničke muzike bar nekad su uživali u komadu "Za Elizu", a Evropljanima je himna finalni stav njegove Devete simfonije, "Oda radosti".

Šef-dirigent Beogradske filharmonije, Gabrijel Felc, smatra da je Ludvig van Betoven kao Leonardo da Vinči i Mikelanđelo, kao Gete – univerzalni genije za kojeg zna svaki čovek na planeti.

"Kada pomisle na klasičnu muziku, ljudi uglavnom prvo pomisle na njega", precizira Felc.

Za direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca, Betoven je čovek koji je menjao svet i pomerao granice.

"Možemo, na neki način, da kažemo da je bio jedan od najbuntovnijih i prvih i najvećih pankera svih vremena", smatra Tasovac.

Njegova V, VI i IX simfonija, "Misa Solemnis"," Patetična" i "Mesečeva sonata" među najpoznatijim su svetskim delima.

Betovenovo ime sada je ušlo i u jedan koalicioni sporazum. Godišnjica je u vreme mandata sledeće nemačke vlade, a pripreme počinju u vreme aktuelne.

U Sporazumu stoji: "Dvesta pedeseti rođendan Ludviga van Betovena nudi izuzetnu priliku Nemačkoj, kao naciji kulture."

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib kaže da je za njegovu državu jubilej prilika da veličanstveno proslavi rođendan jednog od najvećih nemačkih muzičara.

"Slaviće i čitava Evropa, a mene posebno raduje što će Beograd i Dortmund muzičkim maratonom obeležiti jubilej. To je i put jačanja veza naših zemalja", naglašava Šib.

Ivan Tasovac kaže da se Beogradska filharmonija priprema za taj „gigantski projekat", koji će biti trijumf čitave sezone koja je posvećena Ludvigu van Betovenu.

"Ja ću dirigovati jednom orkestru iz Dortmunda i našoj Beogradskoj filharmoniji zajedno. Mi ćemo svirati sve Betovenove simfonije jednog dana u junu. To je spektakularno i radujem se", kaže maestro Felc.

Koncert u rezidenciji nemačkog ambasadora u Beogradu uvod je u muzičko slavlje Betovenu u čast.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 14. maj 2019, 09:08) - Bojan Simfoničar [neregistrovani]

Betoven - kamen temeljac

Ludvig Van Betoven je i moja prva muzička koordinata, vrsta muzičke "pramaterije". I moj životni uzor, slične životne sudbine. Njegova Treća Simfonija, "Eroika" i ubrzo zatim Deveta, "Horska" odirale se temeljnu, pionirku ulogu u oblikovanju mojih muzičkih stremljenja i mojih sklonosti ka svetskoj simfonijskoj muzici. Da, i ja se radujem obeležavanju Betovenove godišnjice i ponajviše, Betovenovom simfonijskom maratonu na Svetski dan muzike 2020. koga i sam željno očekujem.