Istorija banatskog plemstva kroz materijal porodice Varadi

Istoriju banatskog plemstva na neobičan način opisao je Tibor Varadi u knjizi "Dogodilo se u Ečki". Varadi, stručnjak za međunarodno pravo, zahvaljujući porodičnoj arhivi prikupio je dokumenta iz sudskih sporova vlastele i pretočio ih u dokumentarnu priču.

Dvorci Banata spolja idilični, ali iza zidova puni tajni i životnih problema veleposednika i njihovih porodica. Svađe, prevrati, preljube, nerešene finansijske obaveze kao i obični građani, vlastela je rešavala na sudu.

Porodična advokatska kancelarija Varadi nastala u Velikom Bečkereku, kroz tri generacije bavila se i slučajevima ovih ljudi. 

"Ako bih preveo vrednost sporova u današnje pare, to bi bilo više od milijardu dinara. To su bili, bile su grofovije, vlastelinstva Harnokur, Palavičini i vrlo su zanimljivi i sporovi unutar tih porodica, a i sporovi plemića sa jednostavnim ljudima, koji su radili, koji su bili zaposleni", kaže autor knjige Tibor Varadi.

Advokatski materijal svoga dede Varadi je pretočio u knjigu "Dogodilo se u Ečki".

Zapisane su parnice vezane za dvorac koji još postoji u ovom selu i njegove vlasnike koji su gostili i svetski poznate ličnosti, poput Franca Lista ili nadvojvode Ferdinanda.

"To se provlači sa porodicama Harnorkur i raznim tim plemićkim porodicama, kroz stoleće i po. Tu ima jedna parnica koja je počela u 19. veku i završila se u socijalističkoj Jugoslaviji", ističe književnik Ivan Ivanji.

Ovo je treća knjiga u kojoj poznati stručnjak međunarodnog prava spaja sudske akte i svet književnosti i time dočarava način života i običaje u različitim društvenim sistemima u Banatu s kraja 19. i u 20. veku.

broj komentara 0 pošalji komentar