Dva dečaka "na putu srebra" oživljavaju duh srednjovekovne Srbije

Još kao dete, Gordana Maletić volela je da čita knjige iz kojih je mogla nešto i da sazna. Takve knjige i piše. Prošlost je sama po sebi interesantna i voli da je istražuje. Njen novi roman "Na putu srebra" poziva na zanimljivo putovanje koje se odvija u 15. veku.

Dva dečaka koja su se slučajno upoznala u Veneciji, kreću zajedno, preko Dubrovnika, ka Novom Brdu. Na putovanju ih do krajnjeg odredišta očekuje niz neobičnih situacija, izazovnih susreta i neočekivanih saznanja. Uzbudljiva avantura za junake, a za čitaoce i više od toga — interesantna priča o nekadašnjoj Srbiji, karavanskom putu, izvozu srebra.

Spisateljica Gordana Maletić ističe da joj je pisanje bilo "vanredno zanimljivo", jer je tokom prikupljanja građe saznala mnogo novih stvari o Srbiji pod vladavinom Đurđa Brankovića.

"U to vreme je Srbija još uvek bila jedno srećno mesto jer je Đurađ Branković bio jedan izuzetno sposoban vladar i koji je uspevao da se izbori sa svim nedaćama. S druge strane, to ogromno bogatstvo je svima nama služilo i zemlja je bila veoma bogata. To je bila zemlja u kojoj je bio najgušći saobraćaj u Evropi, gde je bilo najviše konja u Evropi", navodi Maletićeva.

Nije dovoljno samo zatvoriti oči i priču zamisliti. Potrebno je obojiti vreme o kojem govorite i realno ga prikazati, kaže Maletićeva.

"Nezgodno je da opisujete radnju koja se odvija u Veneciji, a da baš niko ne kaže nijednu venetsku reč, pa opet kad dođete negde, tamo gde je Bosna, ipak se malo govor razlikuje, pa će se opet razlikovati u Srbiji. Nastojala sam da to malo obojim jezički, a data su i objašnjenja, ima fus nota, svako će razumeti", izjavila je Maletićeva.

Knjiga "Na putu srebra" zahteva izvesno predznanje i čitalačku pažnju. Namenjena je i deci i odraslima, svakome ko je radoznao i željan novih saznanja.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. avg 2019, 14:41) - Ivan [neregistrovani]

Kvalitetne knjige

Takve knjige deci treba ponuditi da citaju jer neguju lepu rec a citaoci ce nauciti i nesto vise o svojoj zemlji. Samo se pitam ko ce da deci nudi takve knjige kada odrasli ne ispustaju telefone iz ruku i retko sami citaju pod izgovorom da nemaju vremena.