Umetnost pod okriljem Srpske pravoslavne crkve – tradicija duga osam vekova

Ljubitelji umetnosti moći će da se upoznaju sa duhovnim i umetničkim stvaralaštvom tokom osmovekovne samostalnosti Srpske pravoslavne crkve na izložbi "Osam vekova umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve 1219-2019". Izložba se u čast jubileja otvara u Muzeju Srpske pravoslavne crkve 9. oktobra.

Nesvakidašnja postavka koja će vas uvesti u samo deo reprezentativne rizničke istorije ne samo Muzeja Srpske pravoslavne crkve, već i manastirskih riznica njenih eparhija.

Hronološki će biti predstavljen razvoj ikonopisa, rukopisnih ali i štampanih knjiga. Tu su i dela primenjene umetnosti, bogoslužbeni predmeti od metala, stari crkveni vez, duborez i još mnogo toga.

"Želja nam je bila da prikažemo prostor na kome je bilo to umetničko stvaralaštvo.To smo uradili tako što smo prikazali upravo predmete iz Manastira Visokih Dečana i iz Manastira Krke gde se uticaj širio dalje prema zapadu, a iz Manastira Visokih Dečana prema jugoistoku. Govore nam da nije samo dug vrenmenski period nego i ogroman prostor koji daleko prevazilazi granice naše današnje države", rekao je Đakon Vladimir Radovanović, upravnik Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

U svojoj stalnoj postavci, Muzej je do sada predstavio desetak važnijih srednjovekovnih rukopisa, značajnih ne samo zbog njihove književne vrednosti, već i zbog umetničke opreme.

"Po prvi put javnost će imati priliku da vidi jedan zaista reprezentativan izbor i pored ostalog remek-dela srpskog rukopisnog nasleđa, a ima ih preko stotinu. Prate praktično razvitak ovog vida likovnih umetnosti u srpskim zemljama od 13. do ranog 18. veka", naveo je prof. dr Zoran Rakić, istoričar umetnosti.

Jedinstvena prilika za sve posetioce da pogledaju dela nastala u 14. veku i saznaju kakve su ikone iz vremena Cara Dušana.

"Ikona Arhangela Gavrila i dve veoma značajne ikone Bogorodice Pelagonijske, slikane sa obe strane, iz vremena obnovljene Pećke Patrijaršije. Posetioci će moći da vide galeriju od preko stotinu ikona koje predstavljaju umetničke tokove stvaralaca srpskog slikarstva tog razdoblja", istakla je dr Miljana Matić, kustos Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Muzej će predstaviti i mnoge druge predmete koji do sada nisu mogli da se vide. Tu su dve izuzetno retke arhijerejske panagije koje su pretrajale osam vekova.

Jubilej trajanja samostalnosti Srpske pravoslavne crkve uveličaće i ova postavka od 9. oktobra do 9. decembra.

broj komentara 0 pošalji komentar