Vukosavljević: Handke je Nobela trebalo da dobije i ranije

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević smatra da je Peter Handke Nobelovu nagradu dobio zasluženo, ali sa zakašnjenjem.

"Njegovo književno delo obeležilo je globalno i kraj 20. i početak 21. veka. Nobelova nagrada je prema mišljenju mnogih relavantnih stručnjaka iz te oblasti, morala odavno da mu pripadne, ali je politika umešala svoje prste. Njemu nagrada dolazi relativno kasno, ali ipak apsolutno zaluženo", istakao je ministar kulture.

Vukosavljević, koji je Peteru Handkeu prošle godine, prilikom njegove poslednje poste Srbiji, uručio međunarodnu književnu nagradu "Milovan Vidaković" u Novom sadu, je podsetio da je Peter Handke veliki prijatelj Srbije.

"Bio je na strani Srbije i srpskog naroda kada nam je bilo teško u izrazito teškim trenucima u novom dobu. Zbog svojih stavova Peter Handke je bio meta napada i osporavanja. Njegove predstave su bile skinute sa repertoara čuvenog francuskog pozorišta Komedi Franses početkom 21. veka zbog njegovih političkih stavova, što je velika sramota i za francusku kulturu i za kompletnu evropsku kulturnu javnost", smatra Vukosavljević.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 11. okt 2019, 15:38) - anonymous [neregistrovani]

Komentari u Švedskoj

"Akademija je bila hrabra, kad je dodlučila". Prvo su govorili da je bio uz Srbiju 90-tih, da je podržavao nacionaliste, a posle da je podžavao Miloševića. Ima gomila negativnih komentara, a to samo pokazuje ono što mi odavno tvrdimo: u sve je umešana politika. Zapad vodi ratove "za ljudska prava", diče se glasno da im je u ustavu zagarantovano, između ostalog, pravo mišljenja i izražavanja sopstvenih stavova - A kad ti stavovo nisu politički korektni onda imamo sve ove komentare koje prate Nobelovu nagradu za 2019. Kritikovati čoveka samo zato što je pokazao da nije bezkičmenjak!

(četvrtak, 10. okt 2019, 21:51) - Томислав Штутгарт [neregistrovani]

Политика

Тако је Господине Вукосављевићу,
да је Политика умешала Прљаве Прсте,
па је ова Нобелова награда мало закаснила,
али је ту где јој је место, а како ми то кажемо
Никад није касно!!!