„Stajalište 21“ – slika vremena i društva nenaklonjenog mladim generacijama

Promocija romana „Stajalište 21“ autora Aljoše Ljubičića, u izdanju Književne omladine Srbije, održaće se 14. decembra u prostorijama Osnovne škole „Jovan Dučić“ sa početkom u 20 časova.

Roman je objavljen početkom oktobra, a već krajem, na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, je osvojio drugu nagradu „Pegaz“ za književne prvence, koju već 11 godina zaredom dodeljuje Književna omladina Srbije.

Stajalište 21 je slika i vremena i društva koje nimalo nije naklonjeno mladim generacijama. Iako debitant, svojim jedinstvenim stilom i iskrenošću Ljubičić uspeva da zgrabi čitaoca već na prvim stranama kada upoznajemo glavnog junaka – petnaestogodišnjeg Borisa Ružičića i njegovu idiličnu porodicu – otac i majka profesori, starija sestra za primer.

Međutim, idila je samo privid i polako, kako stranice odmiču, nagoveštava se njeno urušavanje.

Stajalište 21 pokreće mnoga pitanja koja muče svakog mladog čoveka, osetljivog, usamljenog, izgubljenog. Tu su večite dileme, biranje manjeg između dva zla i nemogućnost da se vidi svetlo na kraju tunela, a motivi poput ljubavi i prijateljstva su esencijalni. Drugim rečima, bez njih ovaj roman ne bi postojao.

Da li je Stajalište 21 tinejdžerski roman? Svakako da jeste i kao takav spada u nedostajuća štiva napisana na našem jeziku, smeštena u naš prostor i vreme, ali, zbog svoje autentičnosti i iskrenosti može biti i zanimljiv i važan roditeljima tinejdžera. Ako ništa drugo, ono da ih podseti da su i oni nekada bili mladi i da decu nikada ne treba ispustiti iz vidokruga jer kada nam nisu na oku moramo nati gde su, s kim su i šta rade.

broj komentara 0 pošalji komentar