Gnezdo gugutke na simsu

Dok su stanari kuće u centru Kraljeva bili odsutni za vreme uskršnjih praznika, jedna gugutka je na simsu prozora njihove spavaće sobe svila gnezdo i snela dva jajeta. Pošto je niko ne uznemirava, tu će, najverovatnije, i podići svoje ptiće.

Na međunarodni Dan ptica ornitološka društva ukazuju na potrebu očuvanja populacije domaćih, autohtonih vrsta, kao što su golubovi, vrapci i sove. Staništa sive pepeljaste gugutke jesu naselja i gradovi, ali je ipak  retkost da ova ptica svije gnezdo na prozoru neke porodične kuće.

Gugutka je, izgleda, dobro odabrala kuću, budući da su članovi porodice Pavlović pripadnici
Ekološkog pokreta "Ibar". Ptica na jajima leži već desetak dana i sledeće nedelje izleći će se ptići. 

Lidija Todorović Pavlović kaže da neki smatraju da je to velika sreća za porodicu i da će ona i njeni ukućani voditi računa o ptici sve dok se mladi ne izlegu.

Ornitolozi ne preporučuju da se gugutka hrani, ali pošto se navikla na Pavloviće, oni će joj ostavljati hranu negde u blizini gnezda. 

Ornitološka sekcija Ekološkog pokreta "Ibar" posavetovala ih je da koriste semenje i proso,
a nikako mrvice hleba.

Gugutka retko napušta gnezdo i na jajima leži 18 dana. Kada se ptići izlegu, majka će ih hraniti još najmanje dvadesetak dana, a za tri meseca mladunci će napustiti gnezdo.

broj komentara 10 pošalji komentar
(četvrtak, 01. avg 2019, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

Sa interneta

Pre poruka je da se gnezdo nedira, nego da se ostavi na tom mestu gde je

(četvrtak, 18. jul 2019, 14:29) - anonymous [neregistrovani]

Gugutka

Dobar dan da li ženka leži na jajima preko dana a mužjak preko noći

(četvrtak, 16. avg 2018, 11:42) - bojan [neregistrovani]

gnezdo gugutke na simsu

uzmite ga pa ga othranite da imate jos beba pa napravite kavez za ptice

(sreda, 12. jul 2017, 23:01) - anonymousradmila [neregistrovani]

Gugutka

I meni se ovog proleća ugnjezdila gugutka na terasu pod krov, upravo iznad stola.u međuvremenu ima mladunče i pazi ga naizmenično sa partnerom. Ne plaši se sve dok ne zamahnem prema gnezdu, u suprotnom ode ali se vrati opet. Jedva čekam da vidim kad mlao poleti!

(sreda, 19. okt 2016, 18:20) - Stojanovic Branislavka smederevo [neregistrovani]

gugutka u zardinjeri na simsu

6 oktobra se izleglo mladunce gugutke, sad je vec obraslo perjem i vec dva dana ga roditelji povremeno ostavljaju samo .Nadam se da ce da poraste pre mrazeva i snega.

(sreda, 19. okt 2016, 18:18) - Stojanovic Branislavka smederevobilo [neregistrovani]

gugutka u zardinjeri na simsu

6 oktobra se izleglo mladunce gugutke, sad je vec obraslo perjem i vec dva dana ga roditelji povremeno ostavljaju samo .Nadam se da ce da poraste pre mrazeva i snega.

(utorak, 16. jul 2013, 21:29) - anonymous [neregistrovani]

napustena jaja

Gugutka je snela jaja na nasu terasu u zardinjeri.Imamo 2 jaja na kojima je lezala 2 nedelje.Videla sam kako se menjaju sa muzjakom I kako paze na svoja jaja ali odjednom se sve promenilo.Ne znam od kojih razloga je napustila svoja jaja.Napustila ih je negde oko 6 posle podne, dosla opet ujutru, ali se nije zadrzala vise od minutu.Vise nisam videla zenku niti muzjaka.Sta da radim I kako da ih spasim.Dali ima sanse da se izvedu same ako ih nekako ugrejem?Hvala unapred.

(ponedeljak, 27. maj 2013, 00:08) - anonymous [neregistrovani]

gugutke i mladi

Gugutke su mi usle u kucu u zardinjeru koja stoji sa unutrasnje strane prozora snele dva jaja mladi se izlegli,hranim gugutke zitom. Prozor mi je pritvoren ali uvece spustam roletnu ne do kraja posto je hladno (mogu da se provuku). Mladi imaju 6 dana. Gugutka je oko 11 uvece izasla napolje, ali se muzjak nije vratio. Mladi su sad sami vec sat ipo, da li ce se gugutke vratiti i kad se desava da napustaju svoje mlade. Bas se plasim :(

(ponedeljak, 20. maj 2013, 15:27) - vlada zemunac [neregistrovani]

gugutka

gugutka se nastanila imedju roga i vencanice.napravio samo policu i pricvrstio za rog.gugutka je napravila gnezde i video sam 2. ptica.jedan je veci,najverovatnije se prvi izlegao.bacio sam nekoliko zrna psenice na policu valjda ce videti.svako jutro i vece smenjuju se muzjak i zeka u hranjenju mladih.kad se svraka pojavi par odma kidisu na nju.volim da me probudi gukanje.ne plase se mene ,iako sam udaljen 2.metra.srcno im bilo leglo.20.05.2013.

(petak, 10. maj 2013, 11:19) - Marko F. [neregistrovani]

Ja imam gugutkino gnezdo na klimi

Na terasi, na klimi, gugutka je napravila gnezdo pre pet godina. Svake godine dolazi u gnezdo i leže mladunce. Desi se da ptići ispadnu ali ih ja vratim u gnezdo. Gugutka ponekad sleti na sto dok sedim na terasi i posmatra me bez straha. Mnogo je lepo kada se probudim i rano ujutro je čujem kako guče :)