Čiste se putevi u Crnoj Travi

Na sneg su u opštini Crna Trava smeštenoj na nadmorskoj visini od 800 do 1500 metara nadmorske visine navikli. Problem je prethodnih dana pravio vetar. Na terenu je 5 mašina kako bi što pre očistili sve puteve, a tamo gde ne može mehanizacija stići će peške radnici Centra za socijalni rad. Struje trenutno nema u jednoj mesnoj zajednici koja ima dva stanovnika.

Bajkoviti prizori zime na putu od Vlasotinca ka Crnoj Travi do koje se zbog snega na kolovozu može samo uz zimsku opremu. O problemima koje je sneg napravio praćen prethodna dva dana jakim vetrom više govori slika. Bez lanaca nemoguće je očistiti mahalske puteve.

U razuđenoj planinskoj opštini treba dosta vremena da se stigne do svih sela i mahala. U Samčekincima iznad Crne Trave žive samo dve starije žene. Raduju se kad im neko otvori vrata, posebno posle mećave.

Na 1100 metara visina snežnog pokrivača je metar, što je nadmorska visina viša i snega je više.

Dalje ne može ni terensko vozilo. Gerontodomaćice, radnici Centra za socijalni rad i opštine nastaviće put pešice, da lekovi i osnovne životne namirnice nikom ne manjkaju.

Na velike snegove u Crnoj Travi su navikli. Samo kad je prestao vetar da duva kažu za nekoliko dana rešiće sve probleme.

„U naselju Bistrica i Dobro Polje trenutno tamo nema struje. Ekipe Elektrodistribucije su na terenu, kao i naše ekipe koje treba da očiste put kako bi mogli da popravejer već nedelju dana nema struje ni veze”, kaže Slavoljub Blagojević, predsednik opštine Crna Trava.

I petnaestak kilometara dalje, na Vlasini mahalski putevi zavejani, a jezero zaleđeno.

broj komentara 0 pošalji komentar