Žabalj: Seperacija otpada

Ministarstvo za zaštitu životne sredine uručilo je Opštinama Žabalj i Vrbas po jedno vozilo za prikupljanje komunalnog otpada u okviru projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena" koji je ministarstvo realizovalo u saradnji sa "Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju - GIZ".

Novi kamion za sakupljanje otpada ima za dva kubika veću zapreminu u odnosu na onaj koji je do sada radio u opštini. Sada će se duplo ubrzati rad na prikupljanju komunalnog i otpada za reciklažu, smatra Goran Stojšić iz Komunalnog preduzeća "Čistoća" Žabalj.

 

"Radimo dva sela, jedne nedelje, dva sela druge nedelje. Uvek tako idemo dva puta mesečno. Sada ćemo koliko sam ja upućem pojačati to i ići ćemo jednom nedeljno. Imaćemo dva vozila, sa ovim starim vozilima to nismo mogli da postignemo", kaže Goran Stojšić, iz JKP "Čistoća" u Žablju.

Sem vozila za sakupljanje otpada opština Žabalj je od ovog projekta dobila i 1080 kanti za smeće, koje će se isključivo koristiti za sakupljanje plastičnog otpada. Cilj je da svako od 7000 domaćinstava ima jednu kantu za prikupljanje plastike.

"Pet ambalažu ćemo posebno skupljati sa ovim kamionom, presovati je i prodavati, što ćemo kasnije ulagati da svim domaćinstvima omogućimo da imaju po dve kante i ulagati u reciklažni centar". navodi Radomir Zlokolica, direktor JKP "Čistoća" u Žablju.

Ministarstvo ekologije ima dugoročnu strategiju da se zatvaraju deponije i otvaraju Regionalni centri za prikupljanje i selektovanje otpada.

"Ovi vidovi i ostali vidovi pomoći u smislu sakupljanja reciklažnog otpada, razdvajanja, minimizovanja količine otpada, a onda onog preostalog komunalnog koji ne može drugačije da se reciklira da se iskoristi na druge načine kao resurs. Znači deponovanje mora da postane stvar prošlosti", kaže Filip Abramović, iz Ministarstva zaštite životne sredine.

U Žablju i naseljenim mestima imaju tri deponije na kojima se odlažu sve vrste otpada i upravo je to jedan od većih ekoloških problema. Zato su ovde ponovo pokrenuli inicijativu za ponovno pokretanje opštinskog reciklažnog centra.

broj komentara 0 pošalji komentar