Subotička sinagoga otvorena za posetioce

Nakon što je prošle godine svečano otvorena, subotička sinagoga je od danas dostupna posetiocima i turistima.

Biser evropskog graditeljstva, jedan od najlepših jevrejskih sakralnih objekata u svetu, posle 40 godina obnove, otvara se za javnost.

"Zadovoljni smo zbog toga što jevrejska zajednica Subotice napokon ima svoj sakralni objekat onako kako ga je sagradila 1903. godine", kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije.

Osim što služi za verske obrede, jevrejski hram biće domaćin kongresa i vrhunskih umetničkih dešavanja.

"Pored toga što će zadovoljiti kulturne potrebe naših sugrađana i posetilaca iz zemlje i inostranstva, događaji će biti dostojni sinagogi kao duhovnom i sakralnom objektu", navodi Tivadar Bunford, predsednik Fondacije "Subotička sinagoga".

Mađarska vlada koja je u prethodnih nekoliko godina obezbedila ključnu podršku za završetak rekonstrukcije sinagoge, doniraće ove godine još 170.000 evra.

"Na predlog mađarskih stručnjaka, oni su odlučili da bude i potpuna rekonstrukcija orgulja u sinagogi, jer su u lošem stanju. Ove godine je počela obnova, ove godine će i to biti urađeno", kaže Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Subotička sinagoga biće otvorena za posetioce i turiste od utorka do petka od 10 do 18 časova, subotom i nedeljom od 10 do 14 časova. 

broj komentara 0 pošalji komentar