Pančevo: Više zagađuje grejanje nego fabrike

Pančevo je 2017. godine bilo najzagađeniji grad u Srbiji, ispred Užica i Valjeva, sa ukupno 157 dana sa prekoračenim vrednostima zagađujućih čestica. Za prošlu godinu podaci se još obrađuju, a u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine kažu da fabrike južne industrijske zone više nisu najveći problem već čestice koje su posledica loženja u zimskim danima.

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine u Pančevu zabeležili su prethodnih dana velika prekoračenja PM10 čestica, koje su posledica loženja i izduvnih gasova u saobraćaju. I tokom čitave prethodne godine to je bio najveći problem kada je reč o aerozagađenju.

„Komponente kao što su benzen i azotni oksidi su bili na zadovoljavajućem nivou, ali čestice su problem, PM10 naročito. Što se tiče Narodne bašte, gde imamo mobilni aparat za merenje aerozagađenja, 144 dana je prekoračilo graničnu vrednost”, kaže Vesna Petković Borovnica iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine u Pančevu.

Jedini način da se situacija popravi je da što više domaćinstava pređe na grejanje na gas.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da aerozagađenje stvara zdravstvene probleme.

„PM10 čestice ne samo da utiču na respiratorne organe, nego često i na kardiovaskularni sistem i kad su prekoračene vrednosti više se ljudi javlja bolnicama zbog zdravstvenih problema”, navodi doktorka Dubravka Nikolovski iz pančevačkog Zavoda za javno zdravlje.

Preporuka lekara je da se osetljive grupe, kao što su deca, stari i hronični bolesnici, više čuvaju kada osete zagađenje.

broj komentara 0 pošalji komentar