Sećanje na junake sa Cera

Spomen kompleks u Tekerišu čuva sećanje na heroje sa Cera i bitku u Velikom ratu koja je zadivila svet i čija strategija se i danas izučava na svetskim vojnim akademijama.

Cer, zapadna kapija Srbije, prostor dela fronta čuvene bitke u kojoj je srpska vojska do nogu potukla Austrougare i tako izvojevala prvu srpsku i savezničku pobedu u Velikom ratu.

Zahvalni potomci, u spomen na heroje i njihova besmrtna dela, podigli su deset godina kasnije spomen kompleks u Tekerišu na inicijativu industrijalca, Petra Grozdića, koji je za idejno rešenje angažovao Sergeja Bagenskog. Spomenik visok 18 metara urađen je od cerskog granita sa grbom i spomen kosturnicom.

"Ispod spomenika nalazi se spomen-kosturnica u kojoj je sahranjeno 3500 cerskih junaka i pripadnika 28. Praškog puka. Na vrhu spomenika se nalazi orao, koji u kljunu drži lovorov venac što je simbol mira, moći i pobede. Spomenik je okrenut ka Drini", objašnjava Ana Pavlović, turistički vodič.

Po želji kralja Aleksandra, da pobednik gleda na pobednika, ka Ceru je okrenut i Beogradski pobednik na Kalemegdanu, a u spomen na junaštvo, u Tekerišu su urađene biste vojskovođama kao i istorijski muzej.

U okiru nove postavke, posetioci mogu videti interesantne priče o najmlađem vojniku rata, osmogodišnjem Močilu Gavriću, stradanju šesnaestogodišnjeg Stanislava Sondermajera, kao i priču o Gvozdenom puku.

"Zamislite jedan puk koji dobije 255 Karađorđevih zvezda, 566 zlatnih medalja za hrabrost, 426 srebrni medalja za hrabrost. To nije bio slučaj ni sa jednim, iako su svi pukovi dali svoj maksimum", kaže Goran Vilić, autor muzejske postavke.

Spomen-kompleks u Tekerišu poseti oko 15000 ljudi godišnje. Polovina od toga broja su djaci, što je, kažu turizmolozi nedovoljno, s obzirom na istoriski značaj.

Narednih godina u saradnji sa Ministarstvom, ovde je planirana gradnja modernog memorijalnog kompleksa za koji ljubitelji Cera veruju da neće ugroziti šumsko bogatstvo i ekosistem ove istorijske planine.

broj komentara 0 pošalji komentar