Ikonopis u šabačkom Kulturnom centru

Izložba ikona je jedna od 4 tematske postavke u šabačkom Kulturnom centru. Na ovogodišnji konkurs stiglo je 87 radova 76 autora iz cele zemlje.

Jednoglasnom odlukom, prva nagrada je dodeljena Miodragu Milutinoviću iz Beograda. Njegov rad prema rečima članova žirija, dokazao je da se kombinacijom klasičnog ikonopisa i savremenog slikarstva može postići visok umetnički nivo.

„Veoma je važno da se ikonopis neguje, i da najšira publika može da vidi šta je to aktuelno u toj oblasti, ova izložba je presek ikonopisa u Srbiji u ovom trenutku, ovo je jedna od 2 žirirane izložbe u Srbiji", kaže Filip Kovačević, istoričar umetnosti.

Izložene ikone u šabačkom Kulturnom centru, urađene su po ustaljenim kanonima srpske srednjovekovne umetnosti.

„Galerija Kulturnog centra je mesto gde se neguje ikona kao praslika sveca, kao slika pred kojom se molimo, kao jedan pokazatelj da je ikonopisanje posle duge tradicije hrišćanske dospelo i u galerije kao način organizovanja tematske izložbe, da se pokaže kako se ne samo zanatski odrađuje kanonska slika sveca nego kako umetnici kojih ima iz cele zemlje pokazuju naćin svog promišljanja i način slikanja neke nove ikone, nove ikone 21. veka", objašnjava Sonja Petrović Jagić, direktorka Kulturnog centra.

Ove godine u Kulturnom centru izloženo je 40 radova od 35 autora a njihov zajednički moto, prema rečima članova žirija je: ,,Imajmo smelosti za nova dela, ikone istinske ljubave i ikone našeg vremena". 

broj komentara 0 pošalji komentar