Festival cveća u čajetinskoj biblioteci

U biblioteci „Ljubiša Đenić" u Čajetini održava se trodnevni festival poljskog cveća, kao deo projekta hortikulturnih biblioteka Srbije. Manifestacija ustanovljena prošle godine, uz brigu o prirodi, pokazuje i u kakvoj su vezi knjige i cveće.

U maju planinske livade zamirišu od narcisa ili zelenkada, kako ih Zlatiborci zovu. Jednostavan a savršen cvet u koga su po legendi bogovi pretvorili pastira Narcisa, sa zlatiborskih livada preslikao se u slike i u pesme osnovaca, ali i u svet knjige.

 

„Ako pažljivo pogledate sadržaj knjiga koje se nalaze u bibliotekama u 27,3% kako mi volimo da kažemo je sadržano cveće. Od tog cveća oko 30% cveća je poljsko cveće", objašnjava Mirko Marković bibliotekar savetnik.

„Neka opsežna naučna istraživanja potvrđuju da ovde raste čak 440 različitih vrsta biljaka tako da to sve ukupno utiče na njegovu lekovitost", kaže Snežana Djenić direktor Biblioteke „Ljubiša Djenić" Čajetina.

 

Prijepoljski osnovci doneli su na festival digitalni herbarijum cveća iz svog kraja a u goste cvetnoj biblioteci stigli biblobusom koji već 15ak godina obilazi prijepoljska sela.

 

broj komentara 0 pošalji komentar