Ruska firma otišla iz Vranja, oko 300 radnika bez posla i plata

Ruska firma "Spilit", koja je dve godine u Vranju proizvodila nameštaj, prestala je da radi. Radnici kažu da su im ponuđena rešenja o otkazu. O odlasku "Spilita" iz grada, rukovodstvo nije obavešteno, ni dobavljači, kao ni "Jumko", zakupac prostorija u kojima su radili.

Mašine i proizvedeni nameštaj su u pogonu, kažu radnici ruske firme "Spilit" u Vranju, ali ne i vlasnik i rukovodstvo. Radnici su poslednji put radili u prvoj smeni prošle srede, kada su obavešteni da su na kolektivnom odmoru. Rešenja za to nisu dobili.

"Mi smo revoltirani radnici, ostali smo bez posla, naša deca su ostala bez izvora primanja isto", kaže jedna radnica "Spilita".

"Danas sam došao da vidim šta je s platom, oni su rekli da već dobijamo otkaz svi. Jeste li dobili rešenje o otkazu? Nisam hteo još da potpišem otkazno rešenje dok nas ne isplate", navodi jedan od radnika.

Ruska firma je imala više dobavljača kojima su repromaterijal u početku redovno plaćali, a onda su odlagali rokove. Slučajno su saznali da firma prestaje da radi.

"Mi smo otišli tamo, naše robe je bilo u vrednosti jedne četvrtine dugovanja koju smo povukli, do dva miliona i trista pedeset, koliki je bio ukupan dug, mi smo bili prinuđeni da uzimamo neke repromaterijale koje su oni koristili u svojoj proizvodnji", navodi Branislav Stanković, direktor i suvlasnik firme "Sik".

Ni rukovodstvo grada nije obavešteno o prestanku proizvodnje u "Spilitu", nezvanično su saznali da su ruski proizvođači napustili grad.

"Rukovodstvo grada pokušava da stupi u kontakt sa svim relevantnim predstavnicima ruske firme, međutim, na naše pozive i dopise oni ne odgovaraju", kaže Nenad Veličković, pomoćnik gradonačelnika za privredu.

Kako saznajemo, "Spilit" nije otkazao zakup "Jumkovih" prostorija, niti su ih obavestili o raskidu ugovora o zakupu. Do sada su, kažu u "Jumku", sve obaveze redovno izmirivali.

Ruska firma je u Vranju poslovala dve godine, proizvodili su nameštaj, zapošljavali 300 radnika. Planirali su da u Slobodnoj zoni sagrade fabriku, prošire proizvodnju, zaposle nove radnike.

broj komentara 14 pošalji komentar
(petak, 24. maj 2019, 10:00) - anonymous [neregistrovani]

Normalna stvar

Svaka firma moze jedan dan propasti.
UBelgiji u zadnjih godina zatvoreno mnogo fabrika a nijedna nije bila Ruska.
Pa redom Ford . OPEL .RENAULT hiljade i hiljade radnika.Sve je to drzava Bellgija morala rijesiti.
Jedan dio je prijevremeno penzionisano a drugi naa biro rada uz pristojnu naknadu.
Vi svaku stvar gledate kroz politiku
i to politiku jos iz hladnog rata.
Borite se i glasajte za bolji zivot i ekonomsku politiku, ko bolju nudi.

(petak, 24. maj 2019, 09:12) - Боки [neregistrovani]

Свашта

 Шта је са вама?
Ово је приватна фирма из РФ која је могла из било ког разлога престати да ради. Политика Руске Федерације је једино меродавна за то шта Русија мисли и како вреднује Србију и Србе.

Посебна је прича о промашености неолибералне тржишне економије која се ослања на "стране инвеститоре" да ће било шта поправити - неће. Они су и дошли због ниских плата, никаквих синдиката и сл. и одговара им управо то стање. Тајланд је нпр. пун "инвеститора", а истовремено земља са највећим раслојавањем, и хрпом сиротиње испод сјајних небодера, а нису имали никакве ратове нити разарања дуги низ деценија.

(petak, 24. maj 2019, 05:46) - Bagzi [neregistrovani]

Pismo Putinu

Dragi moji Vranjanci, vi da napisete jedno pismance gospodinu Putinu i ministru spoljnih poslova Rusije, ambasadi Rusije u Beogradu, ministru privrede Rusije, vama ce se za tri dana vrati gazda da izmiri dugovanja nastavi sa radom ili zvanicno zatvori svoj biznis a na kraju moda dobijete novog poslodavca koji ce nastaviti biznis, u potpisu svih trista radnika, sretno.

(četvrtak, 23. maj 2019, 22:18) - anonymous [neregistrovani]

@Crnogorac

Има једна стара пословица, али ви сте модерни, заборављате историју, јер вам ту нешто смета... Каже "Једна ласта не чини пролеће"

(četvrtak, 23. maj 2019, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

Sta ste ocekivali, postenje

Nista neobicno za ruse. Generalno ruski "biznismeni" su mafijasi. Kako posluju u Rusiji tako i kod nas, otmi sto mozes, sto pre i sto brze. Ovo nas ocekuje i sa Naftagasom, samo dok izvuku sto mogu a onda katanac.

(četvrtak, 23. maj 2019, 20:52) - anonymous [neregistrovani]

Niko nam nije kriv

Tu smo

(četvrtak, 23. maj 2019, 19:17) - anonymous [neregistrovani]

E boze

Da li cu nekad procitati da je neka firma-fabrika otvorena u najlepsem mestu Vojvodine Vrscu.

(četvrtak, 23. maj 2019, 19:13) - anonymous [neregistrovani]

Subvencije

Subvencije su pravi potez.

(četvrtak, 23. maj 2019, 19:01) - Crnogorac [neregistrovani]

Rusofili

Gde ste rusofili? :)

(četvrtak, 23. maj 2019, 18:15) - Cedomir Radovic [neregistrovani]

Komentar za fabriku

U ekonomiji postoji samo 1 zakon-zakon trzista!