Leskovački gimnazijalci pripremaju stara jela

Za školu kuvanja koju drugi put organizuje grupa leskovačkih gimnazijalaca interesovanje je sve veće. Polaznici škole otkrivaju tajne pripremanja tradicionalnih jela i poslastica.

"Leskovačka mućkalica sprema se tako što se luk isecka na listiće.To se uprži sa uljem,paprikom takođe seckanom krupnije,paradajzom.kad se to lepo uprži,kad dobije zlatno-žutu boju doda se meso koje je prethodno pečeno na skari", objašnjava Rastko Stamenković gimnazijalac iz Leskovca.

Sa puno žara i ljubavi sprema stara jela i kolače. Za sve što je naučio kaže gimnazijalac Rastko zaslužna je baba Sofija čiju knjigu recepata čuva kao blago. O njegovim kulinarskim veštinama i umeću svedoče i ove nagrade sa raznih takmičenja.

"Ti stari recepti koji su mogu slobodno da kažem bačeni u zaborav, mi ćemo u ovih sedam dana pokušati da najviše predstavimo ovu našu leskovačku kuhinju", kaže Rastko Stamenković gimnazijalac iz Leskovca.

Kazan u kome se krčka mućkalica Rastku je najdraži poklon koji je dobio od svojih drugova i drugarica. Istrajni su u nameri da škola kuvanja postane tradicionalna.

"Ovim smo hteli da pokažemo nešto novo,nešto drugačije. Kako možemo na drugačiji i lepši način da provedemo raspust", navodi Miljana Cvetković gimnazijalka iz Leskovca.

Specijaliteti sa roštilja, pite, pogače, kifle, štrudle. Napravljen je jelovnik, određene su i ekipe. Uče, rame uz rame profesorke i đaci.

"Stvarno sam oduševljena celom ovom organizacijom,entuzijazmom i ljubavlju prema kuvanju", kaže Vesna Stojanović, profesorka hemije.

"Lep način da se od zaborava sačuvaju naša tradicionalna jela, da se ovi mladi upoznaju sa jednom takvom tradicijom", smatra Ivana Stojanović, profesorka istorije.

"Zanimljivo je jako, svi se družimo i dobro je što se kuva u društvu", kaže Nikolina Mitrović.

Posle škole kuvanja čeka ih još jedan veliki posao.Od paprika koje je Rastko ove godine sam proizveo spremaće ajvar.Porudžbine im već stižu a deo zarade kažu otići će u humanitarne svrhe.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 16. avg 2019, 01:21) - anonymous [neregistrovani]

nada

Ova deca ce poststi ljudi .Mozda i akademici ,profesori ,doktori.....Jedno je sigurno
bice vredni i posteni ljudi .Osmeh na lice i izivajte u raspustu ,a od septembra opet ucenje .Najbolji ste




LJUDI

(četvrtak, 15. avg 2019, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

Promasena tema

Gimnazijalac, uz duzno postovanje sedi jedan. Nije dovoljno da sastav bude dug, vec da tema bude bar malo pogodjena, a vi ste je u potpunosti promasili. A, i grozdje je ponekad kiselo.

Profesor

(četvrtak, 15. avg 2019, 12:48) - anonymous [neregistrovani]

Gimnazijalac

Objavljeni prilog o tome kako leskovački gimnazijalci pripremaju stara jela me je pomalo razočarao. Oduvek sam smatrala (uz dužno poštovanje tradicije i stručnih škola) da su gimnazijalci intelektualna pokretačka strana društva i da je (leskovačka) gimnazija ta koja je iznedrila akademika Zvonka Marića i mnogobrojne doktore nauka, profesore, lekare, inženjere, pravnike. Takođe, izuzetno cenim nagrade i priznanja koje i sa svetskih takmičenja gradu donose učenici stručnih škola, ali pojam gimnazijalac vezujem za nagrade koje sa republičkih takmičenja donose njeni učenici. Pojam čuvanja tradicije, (ili u prevodu kuvanja), nikako ne mogu tretirati kao ''dostignuće'' kao što ne mogu ni zamisliti Branu Mitrović, Tanasija Mladenovića, Slavku Vrbić, Ružicu Timčenko kako su oduševljeni ''entuzijazmom i ljubavlju prema kuvanju'' svojih đaka.