Niko nije kriv za pomor riba u Toplici?

Prošlo je dve nedelje od poslednjeg, možda i najvećeg pomora ribe u reci Toplici, nizvodno od Kuršumlije. Zbog nedostatka kiseonika staradao je i gotovo sav živi svet u reci u dužini od petnaestak kilometara. Odgovornih nema, iako rezultati analize uzoraka vode iz reka Banjske i Toplice, uzetih po nalogu Tužilaštva, pokazuju enormno visoko prisustvo zagađujućih materija iz industrijskih pogona.

Reka Toplica ovako je izgledala tih dana. Kilometrima ispod Kuršumlije, po površini  su plutalemrtve ribe, a okolinom se širio neprijatan miris. Petnaestak dana kasnije, na istom mestu kamera RTS-a još  nije mogla da snimi živo biće u njoj, mada se u međuvremenu stanje značajno popravilo.

"Kada jedan od zagađivača u gradu ne radi, mi imamo dobro stanje na vodi. Svedoci ste sami da je reka bistra i čista, da miriše na reku, čak ima i nekih malih ribica, eto, koje se polako vraćaju u svoje prirodno stanište", kaže Dragan Mijajlović, iz RP "Južna Morava 2", Niš.

Žitelji sela uz Toplicu kažu da je zagađenje ove reke trajalo danima što je, uz nizak vodostaj, i izazvalo jedan od najmasovnijih pomora riba do sada.

"Evo sad je to mrtva reka, bašte su sve zagađene oko reke, njive su sve zagađene, da se polije nešto iz te reke ne sme, katastrofa", ističe Ljubodrag Matović, iz Bogujevca.

Fekalne otpadne vode u Kuršumliji, kao i one koje nastaju u industrijskim pogonima, uglavnom neprerađene, završavaju u reci Toplici. Pojedina zagađenja, izmerena u vreme pomora riba, degradirala su pritoku Banjsku od druge u van četvrte klase voda.

Zabeležene su visoke koncentracije, potvrđuje Dragan Mijajlović, koje su u nekim parametrima i po 240 puta veće od propisanih normi.

U kuršumlijskim industrijskim pogonima nisu želeli javno da govore o ovom ekološkom akcidentu. Rekli su nam da nisu upoznati kada je i gde vršeno uzorkovanje vode iz reke Toplice, kao ni sa rezultatima analiza.

U jednom od potencijalnih zagađivača Toplice, preduzeću "Simpo ŠIK", kod koga je na osnovu rezultata uzorkovanja otpadnih voda konstatovano kršenje Uredbe o graničnim vrednostima zagađujućih materija, nakon dve nedelje pauze, prethodnog vikenda, nastavljena je proizvodnja.

broj komentara 0 pošalji komentar