Neobičan muzički par romskom muzikom osvaja svet

Za ovaj bračni par, Engleskinju Fejt Eliot i Branka Ristića iz Gornje Grabovice kod Valjeva, javnost je saznala pre nekoliko godina u emisijama RTS-a. Spojila ih je ljubav prema romskoj muzici, a specifičnim izrazom, koji je mešavina različitih kultura, postali su poznati i na svetskoj muzičkoj sceni.

Fejtina i Brankova karijera, koja je počela u Gornjoj Grabovici pre nekoliko godina, a nastavljena u Londonu - u stalnom je usponu. Snimili su album za poznatu britansku izdavačku kuću i pripremaju novi.

 

"Mi smo sanjali da ćemo jedan dan da putujemo svetom, da pravimo spot, izdajemo si-di. Ja nisam verovala da će stvarno tako da bude. Ovo je stvarno moj san. Ima nešto mnogo lepo u romskom životu", kaže Fejt Eliot Ristić.

Filmska priča u kojoj visokoobrazovana devojka iz Oksforda kolegu i životnog saputnika, samoukog violinistu susreće u romskom naselju Gornja Grabovica u predgrađu Valjeva, privukla je pažnju javnosti 2012. godine, kada su se venčali.

"Ovo mesto je poznato, generalno, po muzici, ali violina ovde preovladava. Ovaj naš Branko je trenutno najuspešniji", kaže Manuel Ristić, iz Gornje Grabovice.

"Da uspe neko iz Grabovice u svetu, da se vidi dobro, lepo sve, kulturno", kaže Jordan Marković, iz Gornje Grabovice.

Sa neobičnim spojem različitih kultura pretočenim u poseban muzički izraz Fejt i Branko upoznaju publiku u čitavom svetu.

"Iz mog sela Gornja Grabovica niko ne bi mogao da veruje da će jedan Rom tako otići do celog sveta i na Novi Zeland. Ja sam se Bogu molio da Bog meni pomogne, da pošalje neku devojku koja će mene odvesti u svet i da ću svirati zajedno s njom", navodi Branko Ristić.

Vreme između koncerata najčešće provode u Brankovom zavičaju. Zatekli smo ih kada su za jednu od novih kompozicija snimali spot, koji dočarava energiju i duh Gornje Garbovice.

broj komentara 0 pošalji komentar