Smotra sportskog ribolova na Gružanskom jezeru

Šesti evropski šampionat u ribolovu iz kajaka održan je na Gružanskom jezeru. Organizatori su Turistička organizacija Srbije, Opština Knić i kompanija „Fišing Infiniti". Takjmičili su se ribolovci iz petnaest evropskih zemalja.

Najbolji su bili Frederik Portner iz Francuske, Valentin Danailov iz Bugarske i Miguel Garido iz Andaluzije. Takmičenje na Gružanskom jezeru kvalifikaciono je za Svetsko takmičenje, naredne godine.

Takmičenje je počelo isplovljavanjem 50 takmičara u kajacima koji su se nadmetali za titulu najboljeg evropskog ribolovca.

„Neće riba da jede, mada je ima dosta, vidi se na sonaru", objašnjava Aleksandar Knežević, ribolovac iz Čačka.

"Jezero je veoma lepo i puno je ribe. Nadm se da će moj ulov biti dobar", kazao je uoči takmičenja Ronald Tras, ribolovac iz Holandije.

Ribolovci su se takmicičili u lovu štuke, smuđa i grgeča grgeča na otvorenoj vodi, u kajacima - bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem, što je u potpunosti sa ekološkim standardima.

„Ribe koje ulaze u kvalifikaciju, bodovanje moraju biti duže od 40 santimetara", objašnjava Gorana Jakovljević iz Kluba za jedrenje i ribolov „Infiniti".

"Stavljamo akcenat na eekologiju, s obzirom da ta vrsta ribolova i disciplina na našem jezeru, odakle se vodom snabdevaju i Kragujevac i veći deo stanovništva pijaćom vodom", kaže Miroslav Nikolić iz lokalne samouprave Knića.

Svetsko prvenstvo u ribolovu iz kajaka, održano je ove godine u Australiji, a pobednik sa Evropskog prvenstva u Gruži plasiraće se na Svetsko prvenstvo koje će se održati početkom naredne godine.

 

broj komentara 0 pošalji komentar